Albert Bosch torna a casa i ja pensa en el pol nord

Redacció
09 de gener del 2012
Albert Bosch ja és a Catalunya. Ho ha fet menys de cinc dies després d'aconseguir arribar al pol sud en un repte antàrtic de 67 dies i 1.150 km. La tornada de l'aventurer de Sant Joan de les Abadesses ha despertat un gran interès mediàtic amb la presència dels principals mitjans nacionals. A banda, evidentment, hi havia la seva dona i els seus tres fills així com un bon nombre d'amics, familiars i representants de l'Ajuntament de Sant Joan.

El viatge de tornada ha consistit en dos en avioneta des del pol sud fins a la base Union Glacier, i des d'allà fins a Punta Arenas. Posteriorment ha continuat el recorregut per Santiago de Xile, Madrid i, finalment, l'aeroport del Prat de Barcelona.

Tothom era conscient que Bosch no deixaria el seu esperit aventurer després del repte antàrtic. De fet, ja té al cap el pol nord: "és lògic i he de pensar-hi" ha declarat només arribar. El santjoaní ha tornat molt més prim i ha reconegut que "no és la mateixa persona" després d'assolir el pol sud. No hi posa data -fins a l'estiu vinent no començarà a prepara-ho- però, això sí, ha promès a la seva dona que no ho farà en solitari.

Albert Bosch atenent la premsa a l'arribada a l'aeroport del Prat. Foto: Joan Garcia Domingo

Una proesa titànica

Albert Bosch va esdevenir aquest dimecres el primer català en arribar al pol sud caminant i, a més, fent-ho sense assistència externa. Tot plegat després de creuar l'Antàrtida des de la costa recorrent 1.115 km en 67 dies. Per aconseguir assolir el seu objectiu va encadenar dues jornades amb més de 30 km dormint tant sols tres hores.

El santjoaní ho va donar tot per arribar al punt més sud del planeta. Necessitava ser-hi abans de les cinc hora local (nou hora catalana) per poder agafar una avioneta fins a la base Union Glacer -on va començar el recorregut-. Si no ho hagués aconseguit hauria hagut d'esperar fins al dia 7.

De fet, la 67a etapa va ser espectacular. Més de 12 hores per recórrer 35 km. Només arribar el va anar a buscar un científic aragonès que li va oferir una cervesa i formatge per celebrar la gesta. En declaracions a Catalunya Ràdio va admetre estar "triturat" i va reconèixer que és un dels projectes més durs a nivell mental on ha participat. "He trobat més fàcil pujar a l'Everest que això" va afirmar.

L'aventura d'Albert Bosch es va convertir en proesa després d'un inici d'expedició marcat per una tempesta que els va tenir aturats a la tenda durant 13 dies i la posterior lesió del ribetà Carles Gel . Malgrat haver preparat l'expedició en companyia, el santjoaní va decidir continuar en solitari malgrat els riscos que suposava. Aquest fet, per exemple, el va obligar a carregar més pes perquè el seu company de viatge duia material imprescindible per a la travessa del qual no ha pogut prescindir per acabar el viatge.

La travessia, que s'ha pogut seguir al minut gràcies al sistema Racetracker , ha suposat fer més de 2,3 milions de passes pel solitari continent blanc.



Albert Bosch ha completat la seva proesa antàrtica. Foto: Pol Sud 1911-2011