Comença el repte: Ripoll, patrimoni de la humanitat

El ple aprova per unanimitat una moció per tal que la UNESCO reconegui la portalada

Redacció
28 de desembre del 2011
Ripoll vol que la portalada sigui patrimoni de la humanitat.
Ripoll vol que la portalada sigui patrimoni de la humanitat. | Wikicommons
Ripoll vol que la portalada sigui patrimoni de la humanitat. Foto: Wikicommons

La capitalitat de la cultura catalana, que recaurà a Ripoll el 2013, pretén esdevenir el trampolí perquè la portalada del monestir de Santa Maria sigui declara patrimoni de la humanitat. Amb aquesta intenció el ple de Ripoll va aprovar aquest dimarts per unanimitat una moció –impulsada inicialment per ERC- per tal d'iniciar els tràmits.

No serà fàcil. I és que el procés per tal que la UNESCO declari un element com a patrimoni de la humanitat és molt llarg. El Departament de Cultura ha de donar-hi el vist-i-plau per tal que el Ministeri espanyol de Cultura ho traslladi posteriorment al comitè estatal de la UNESCO que presideix la Infanta Cristina de Borbó. Finalment, ha de ser la comissió permanent d'aquest organisme internacional el que faci la declaració. Al conjunt de l'Estat espanyol hi ha 23 elements que esperen que es faci efectiva la catalogació i en alguns casos ja fa deu anys.

És un camí llarg i dificultós”, va admetre Jordi Munell que va recordar que “cal la complicitat de les administracions superiors”. De moment, el consistori espera fer front comú amb la Parròquia de Ripoll, el Patronat del Monestir i el Bisbat de Vic així com els diversos grups parlamentaris. També tindrà el suport del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès que els darrers anys havia insistit amb la necessitat d'impulsar el reconeixement de la portalada.

La portalada del monestir de Ripoll data del segle XII i és considerada una de les joies del romànic europeu així com una de les icones turístiques de Catalunya segons la Generalitat. Tant per Munell com per l'exalcaldessa Teresa Jordà sobren elements” per tal que sigui reconegut com a patrimoni de la humanitat. Els darrers anys s'hi han fet diverses intervencions per protegir-la de l'erosió que afecta una pedra que relata diverses escenes de la Bíblia. El 2009 es va publicar Pantocràtor de Ripoll. Portada romànica del Monestir de Ripoll, considerat el llibre de referència del monument.