Set pobles del Ripollès, a la constitució del front municipal independentista

El ripollès Jordi Munell, vocal de la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència

Quico Sallés/Vic
14 de desembre del 2011
Jordi Munell forma part de la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència.
Jordi Munell forma part de la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència. | Adrià Costa
Munell forma part de la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència. Foto: Adrià Costa

"Des del municipalisme, encetem la reconstrucció nacional". Amb aquesta divisa, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, donava la benvinguda a una entitat que ell mateix ha impulsat, l'Associació de Municipis per la Independència. Un front constituït, de moment, per 155 ajuntaments. Al Ripollès s'hi han sumat fins ara set municipis, dos dels quals governats per CiU, tres per ERC, un pel PSC i un per una formació independent. Es tracta de Ripoll, Pardines, Gombrèn, Vallfogona de Ripollès, Sant Joan de les Abadesses i Planoles i Ogassa. Per altra banda, Camprodon i Ribes de Freser ho han de debatre als propers plenaris.

Segurament l'Associació de Municipis per la Independència constituïda aquest matí a Vic és el desafiament més important que ha patit la legalitat espanyola des del 1977: plantejar des de les institucions municipals una consulta sobre la ruptura amb Espanya.

L'objectiu és, a banda d'associar la majoria de municipis possibles, formalitzar des dels ajuntaments el camí de la ruptura amb Espanya. "Hem de trobar el full de ruta per tal de ser lliures, perquè és possible ser lliures", ha etzibat Vila d'Abadal. Una divisa que ha de servir els "consistoris, com a part que són de l'Estat, per organitzar una consulta institucional a tot el territori".

Jordi Munell, vocal de la comissió executiva

Durant l'assemblea de dues hores de durada ha servit per debatre esmenes -la majoria de caràcter tècnic- i nomenar els integrants dels òrgans de direcció. Pel que fa als òrgans polítics de l'AMI s'ha triat una duplicitat de direccions: el consell directiu i la comissió executiva. Per una banda, el consell directiu l'integren el president; quatre vicepresidències, un secretari, un tresorer i un màxim de 41 vocals (un per comarca). Un organismes de direcció que seria el màxim òrgan de decisió entre assemblees.

I pel què fa a la comissió executiva, més reduïda i més operativa, integrada pel president Josep Maria Vila d'Abadal; els quatre vicepresidents els alcaldes de Balaguer, Tortosa, Olot i Montblanc; el tresorer l'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera; el secretari, alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; i les quatre vocalies ostentades pels alcaldes de Ripoll, Jordi Munell, així com els de Berga, Santpedor i Solsona.

Vic ha acollit l'assemblea constituent de l'Associació Municipis per la Independència. Foto: Adrià Costa

Associació Municipis per la Independència Foto: Adrià Costa