ERC es mulla pel parc natural de les capçaleres

Els republicans duran la proposta al Parlament

Redacció
10 de desembre del 2011
Fontalba
Fontalba | Vikicommons
ERC vol que el parc natural sigui una realitat. Foto: Vikicommons

La diputada d’ERC Carme Capdevila ha presentat una proposta de resolució al Parlament per declarar com a parc natural l’espai d’interès natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Segons ha explicat, això suposaria protegir aquest espai ambientalment i fomentar l’economia del Ripollès.

L'espai de les capçaleres del Ter i el Freser que actualment forma part del PEIN i de la Xarxa Natura 2000 té una superfície de més de 12.500 ha i s'estén per vuit municipis de les valls de Ribes i Camprodon tot i que més del 80% als termes de Queralbs i Setcases.

La proposta compta amb resolucions de suport del mateix Parlament català des del 2001 però mai ha tirat endavant. La polèmica per la tal·la de l'obaga de Carboners, a la muntanya de Sant Miquel de Setcases, va desembocar en un procés participatiu que va fer "renéixer" la possibilitat que el Ripollès tingui el seu primer parc natural. Malgrat un cert escepticisme inicial, poc a poc s'han sumat suports com el del Consell Comarcal, ICV-EUiA o el de l'Ajuntament de Ribes de Freser.

Un impuls per la comarca

ERC considera que el parc natural suposaria un impuls econòmic considerable per la comarca. Segons Capdevila, a més, també contribuiria a regular aquest espai de manera que s’evitarien tales com la de Carboners i que la Generalitat va haver d’aturar. Amb el parc natural, s’ampliarien els límits de protecció i s’afavoriria la connectivitat amb espais natural protegits de la Catalunya Nord.

Carme Capdevila ha explicat que el Ripollès necessita aquest parc natural i més en un moment de crisi com l’actual. La diputada republicana sosté que ara per ara, el país no es pot permetre el risc de malmetre cap paratge i que a més, des d’un punt de vista econòmic és molt interessant potenciar aquesta zona. La diputada també ha dit que no té cap sentit iniciar processos de participació ciutadana que no porten enlloc.