El Bisbat de Vic també s’ha d’estrènyer el cinturó

La diòcesi tanca els comptes del 2010 amb un dèficit de 700.000 euros i amb una disminució considerable dels ingressos

per Laura Busquets / ACN , 10 de novembre de 2011 a les 20:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En l'atenció als mitjans per explicar la situació econòmica, l’ecònom diocesà Joan Carles Carles ha acompanyat a Mossèn Romà Casanova, bisbe de Vic. Foto: Laura Busquets / ACN

El Bisbat de Vic ha tancat els comptes del 2010 amb dèficit. En concret, els moviments econòmics de l'acció pastoral de la diòcesi han donat un resultat negatiu que es xifra en poc més de 700.000 euros. Segons ha explicat l'ecònom de la diòcesi, Joan Carles Carles, "les previsions per a l'any que ve continuen sent dolentes".


Joan Carles Carles ha iniciat la compareixença d'aquest dijous davant els mitjans de comunicació assenyalant que pel que fa a l'economia "el 2010 ha estat un any molt difícil". En el capítol d'ingressos destaca la disminució de les col•lectes i donatius, així com de les subvencions rebudes de les administracions públiques, que a més s’han retardat. Pel que fa a les despeses, Carles ha destacat que s'han mantingut a nivells "similars" de l'exercici 2009. El Bisbat de Vic no només gestiona els arxiprestats i parròquies (Ripollès, Ter-Collsacabra, Lluçanès, Vic, Guilleries, Congost, Moianès, Bages Nord, Bages Sud, Manresa, Anoia i Segarra), sinó que també inclou els moviments d'entitats com Càritas, la gestió del Museu Episcopal de Vic i una part d'Administració diocesana.

Segons el bisbe de Vic, Romà Casanova, caldrà "aprofundir" en l'optimització de recursos i aplicar polítiques d'austeritat en les despeses, "sense perdre de vista que hem de poder arribar a més persones de les nostres parròquies i més entitats que ho necessitin". En aquest sentit, Carles ha assenyalat que caldrà buscar recursos i "optimitzar" la gestió del patrimoni "amb l'objectiu de respondre a les necessitats de l'Església i poder mantenir el llegat arquitectònic i cultural".


Amb tot, Casanova ha assegurat que s'han plantejat la venda de patrimoni, "però en la situació actual de crisi no és una sortida". Segons ha explicat, durant l'exercici 2010 s'ha registrat una única venda que ha suposat un ingrés de 90.000 euros. D'altra banda, i seguint en la línia d'austeritat, la diòcesi posposarà totes aquelles intervencions de millora que no siguin de primer ordre. De fet, l'última inversió important que ha executat el Bisbat de Vic va ser al barri del Xup de Manresa per construir una nova església ara fa cinc anys. Casanova ha assenyalat que manquen més esglésies però, ara, "ni ens ho plantegem".


Una gestió de 249 parròquies


Els comptes del Bisbat de Vic, que gestiona 249 parròquies, han suposat un moviment econòmic global de 10.678.000 euros d'ingressos i 11.386.000 de despeses. El saldo és deficitari amb un resultat negatiu de 708.790 euros. Segons ha assenyalat l'ecònom, el nivell d'endeutament del Bisbat de Vic "és molt baix" i no arriba al 10%.

Pel que fa als ingressos, la xifra ha disminuït un 5% respecte a les registrades l'any 2009 quan sí que es va arribar a un equilibri entre ingressos i despeses. Si es desglossen les dades, l'aportació dels fidels representa un 60%, les rendes de patrimoni un 15%, les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola un 17% i les subvencions un 8%. Només el capítol de col•lectes i donatius ha suposat una disminució de més del 10% respecte l'any anterior.

Les assignacions que reben els sacerdots i diaques, així com els salaris del personal col•laborador, els serveis de parròquies i serveis diocesans representen un 23% de la despesa. Un 13% s'ha dedicat a mantenir el funcionament de més de 30 entitats diocesanes com Càritas, mentre que un 15% s'ha dedicat a obres de rehabilitació i conserva de temples i equipaments parroquials. En aquest sentit, s'ha pogut intervenir en els convenis per a la restauració d'esglésies com la Seu de Manresa, el Monestir de Santa Maria de Ripoll, la Catedral o les esglésies del Conveni del Romànic Obert de La Caixa. La resta de despeses de funcionament representen el 34% del total. Si es compara la xifra de despeses amb les del 2009, s'observa un lleuger creixement xifrat en un 6%.


Jornada de Germanor 2011

El cap de setmana del 13 de novembre, se celebra a les diòcesis la Jornada de Germanor o Dia de l'Església Diocesana. En aquesta ocasió, es farà una col•lecta per aconseguir diners per a les necessitats de la diòcesi.

El bisbe de Vic ha assenyalat que "en aquests moments de crisi, l'Església té un paper fonamental perquè ha de saber transmetre esperança". I ha recordat que "ara que es parla tant que cal saber gestionar amb austeritat, l'Església ho ha fet sempre".

 

Participació