La pedra seca emergeix

Vallfogona encapçala la tasca de recuperar construccions de pedra seca. El web Wikipedra ja conté 50 elements patrimonials del Ripollès

Redacció
08 de novembre del 2011
Barraca d'en Xerric de la Portella, una de les millors conservades de Vallfogona.
Barraca d'en Xerric de la Portella, una de les millors conservades de Vallfogona. | Ajuntament de Vallfogona
Barraca d'en Xerric de la Portella, una de les millors conservades de Vallfogona. Foto: Ajuntament de Vallfogona

En els darrers anys arreu dels Països Catalans i de la Mediterrània s'està posant en valor el patrimoni de la pedra seca. Al Ripollès, Vallfogona encapçala la tasca per recuperar aquest tipus de construccions. De fet, ja n'han inventariat 43 que formen part de la Wikipedra. Es tracta d'un web 2.0, impulsat per l' Observatori del Paisatge, que permet a usuaris i entitats introduir les barraques i cabanes de pedra seca d'arreu del territori. També n'hi ha cinc a Ogassa i una a Ripoll.

L' Ajuntament de Vallfogona, que impulsa la tasca per posar en valor aquest patrimoni, va ser fa pocs dies a la VI Trobada d'Estudi per a la Preservació de la Pedra en Sec als Països Catalans, que es va celebrar a Vilafranca del Maestrat. Allà van presentar la seva aposta per posar en valor el paisatge i les activitats tradicionals com un element d'atracció de visitants i, per tant, per desenvolupar noves activitats econòmiques a l'entorn del sector dels serveis i turismes.

Amb la col·laboració dels veïns, s’ha pogut fer un inventari in situ de les barraques, pous i fonts de la Portella, un espai agrícola a prop del poble que actualment es troba emboscat. L’objectiu és poder, amb la col·laboració dels propietaris, mostrar i preservar de cara al futur aquest patrimoni –una trentena de barraques en poc més de dos quilòmetres quadrats-.