Campdevànol congela impostos però augmenta aigua i residus

Arnau Urgell
04 de novembre del 2011
L'equip de govern va aprovar les ordenances.
L'equip de govern va aprovar les ordenances. | ElRipollès.info
L'equip de govern va aprovar les ordenances. Foto: ElRipollès.info

L'equip de govern de Campdevànol, format per CiU i ERC, va aconseguir aquest dijous aprovar provisionalment les ordenances fiscals pel 2012. Els impostos –IAE, IBI, construcció, plusvàlues...- es congelaran però en canvi les taxes de serveis com l'aigua i les escombraries pujaran, en el cas dels domicilis, per sobre l'IPC.

Aquestes taxes, en canvi, també es van congelar per les activitats econòmiques. “Hem de mimar els empresaris” va afirmar el regidor d'Hisenda, Gerard Soler, que va acusar l'anterior equip de govern de tenir-los “descuidats” i d'haver carregat sobre ells els neulers durant l'anterior legislatura. L'alcalde Joan Manso, per la seva banda, va recordar que s'havia complert el compromís electoral de no tocar impostos i va defensar que el conjunt de les ordenances globalment s'incrementaven un 2,9%.

El PSC, per la seva banda, va lamentar que l'increment només recaigués sobre les famílies. “Vostès no defensen els interessos generals del poble” va afirmar el regidor Lluís López-Lafuente. En aquest sentit va lamentar que serveis com l'aigua o els residus tinguin increments domiciliaris molt per sobre l'IPC. En el cas de les escombraries es passa de 100 a 105 euros (+5%) mentre que el rebut de l'aigua els socialistes estimen que pot créixer un 35% de mitjana. També van lamentar que la tarifa social augmentés un 600% a causa de reduir la bonifació del 90 al 50% en el cas de les famílies més necessitades i també s'incrementés per sobre l'IPC taxes com la del cementiri, la de tinença d'animals domèstics i calgui pagar per obtenir certificats com els de l'empadronament. Per tot això hi van votar en contra.

L'equip de govern va respondre recordant que aquests increments estan previstos en el pla de sanejament aprovat en la passada legislatura. A més, van assenyalar que les escombraries costen als ciutadans 15 euros menys que la mitjana de la comarca i van rebaixar l'increment de l'aigua fins al 19%.

L'any vinent, ordenança de residus totalment nova

La nova concessió comarcal del servei de recollida de residus, que es resoldrà a mitjans de 2012, provocarà canvis a Campdevànol. Joan Manso es va comprometre a redactar de bell nou l'ordenança fiscal perquè esperen unes condicions econòmiques més favorables. De fet, el batlle campdevanolenc va ser l'únic, juntament amb el de Ripoll, que es va abstenir en l'estudi de costos aprovat en el darrer consell d'alcaldes.