Ripoll es planteja deixar el servei comarcal de recollida de deixalles

La mesura es podria fer efectiva abans del canvi en la concessió, prevista per a mitjans de 2012

Arnau Urgell
26 d'octubre del 2011
El ple de Ripoll va aprovar les ordenances amb els vots de CiU, ERC i PxC.
El ple de Ripoll va aprovar les ordenances amb els vots de CiU, ERC i PxC. | Arnau Urgell
El ple de Ripoll va aprovar les ordenances amb els vots de CiU, ERC i PxC. Foto: Arnau Urgell

L'Ajuntament de Ripoll es planteja deixar el servei de recollida de deixalles del Consell Comarcal. Una possibilitat que, segons fonts de l'equip de govern, es podria aplicar tant abans com quan venci la concessió, a mitjans de 2012. De fet, Jordi Munell es va abstenir en l'estudi de costos que es va aprovar aquest mateix dimarts en el marc del Consell d'Alcaldes per contenir “incoherències”.

Congelen la taxa tot i l'increment del cost

El consistori ripollès, amb els vots favorables de CiU, ERC i PxC, va aprovar en el ple d'aquest dimarts unes ordenances fiscals que plantegen congelar la taxa d'escombraries per segon any consecutiu. Un fet que contrasta amb l'estudi de costos del Consell Comarcal que suposa per la vila un increment del 4,5%.

Aquesta situació suposa que el servei de recollida de residus pugui augmentar fins a 60.000 euros. Tot i això, el regidor Josep Maria Creixans es va mostrar convençut que finalment aquesta quantitat no s'haurà d'assumir des de les arques municipals. En aquest sentit l'alcalde va insistir, com havia fet la setmana passada en la presentació dels comptes, amb la possibilitat de reduir el nombre de contenidors de 360 a 320. A més, va assenyalar que estava segur que la nova concessió suposaria condicions molt més econòmiques.

Per altra banda, es manté la rebaixa de 20 euros per “bon comportament ambiental”. Aquesta bonificació, a la qual enguany s'hi han acollit 157 famílies, premia als que reciclen correctament i està oberta a nous sol·licitants. ERC, tot i haver preferit que la bonificació hagués augmentat, va donar el vist-i-plau a la mesura.

El PSC ho veu “poc seriós”

El PSC va ser l'únic partit que es va oposar a l'aprovació de les ordenances. Enric Pérez va qualificar de “poc seriós” plantejar una taxa desequilibrada i no saber d'on sortiran els 60.000 euros que planteja el Consell Comarcal.

Els socialistes també van demanar que en el cas de l'IBI, que com la resta d'impostos pujarà el 3% de l'IPC, s'hauria d'aplicar una clàusula per evitar que un augment del valor cadastral per part del govern espanyol pugui incrementar encara més el cost pels vilatans. Una proposta que va ser contestada pel regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, com a “poc seriosa” ja que durant els vuit anys que havien governat no la van aplicar mai.

La resta d'impostos i preus públics també augmentaran segons la previsió de l'IPC. L'excepció, a part de les deixalles, és l'aigua que augmentarà amb 0,27 euros mensuals pel consum bàsic per destinar-ho a la millora del clavegueram. Entre les noves taxes destaca la que regularà la utilització de la sala d'anòxia al Museu Etnogràfic o la dels locals d'assaig per grups de música.