Els pastors treballen per «dignificar la professió»

Ripoll acull una trobada d'escoles de pastors de l'Estat que pretén assegurar el relleu generacional

ACN
24 d'octubre del 2011
Ripoll acull una trobada estatal de les escoles de pastors.
Ripoll acull una trobada estatal de les escoles de pastors. | Laura Busquets/ACN
Ripoll acull una trobada estatal de les escoles de pastors. Foto: Laura Busquets/ACN

Ripoll ha esdevingut aquesta setmana el punt de trobada d'una trentena de pastors i agents de la pagesia vinguts d'arreu de l'Estat amb l'objectiu de compartit experiències i coneixement i "ajudar a dignificar" la professió. Així ho ha explicat el coordinador estatal del projecte de cooperació Escuelas de pastores en Red, Antonio Román, que ha afegit que la voluntat d'aquest projecte finançat pel Ministeri espanyol de Medi Ambient és "millorar l'opinió pública respecte els pastors i poder incorporar joves al sector". Les jornades, que han començat aquest dilluns al Consorci Ripollès Desenvolupament i s'allargaran fins dimecres, compten amb participants d'Andalusia, Cantàbria, Astúries, Múrcia i Euskal Herria entre altres.

El projecte Escuelas de Pastores en Red busca generar sinèrgies entre els projectes formatius de pastors engegats arreu de l'Estat amb la idea de transferir experiències per  millorar el sector de la ramaderia extensiva. Per altra banda, també es busca afavorir la professionalitat i millorar la sensibilitat de l'opinió pública respecte els pastors. En aquest sentit Antonio Román ha assenyalat que l'objectiu és "intercanviar models formatius per dignificar la professió de pastor i promoure la incorporació de joves ramaders que es puguin dedicar a l'ofici".



Segons el gerent de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaur', Albert Puigvert, "aquest projecte ha de servir per fomentar intercanvis entre els territoris, sobretot de mètodes formatius encaminats a professionalitzar i donar un valor afegit a la professió". Des de l'entitat volen que els joves tinguin entrada al sector a través d'aquest treball conjunt i d'intercanvi d'idees.



Segons ha explicat el cap de l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura i Ramaderia, Joan Casas, la qüestió de l'associacionisme a la muntanya "és difícil d'aconseguir però alhora és molt important" perquè amb projectes comuns, ha assenyalat, "es podrà fer evolucionar el sector". En aquest sentit, al Ripollès existeixen entitats com l'Associació de Pastors del Ripollès, l'Associació Nacional de Criadors d'ovins de Raça Ripollesa o l'Associació de Ramaders del Ripollès.



D'altra banda, Casas ha assenyalat que "la gent comença a adonar-se que els productes ecològics ajuden a la sostenibilitat del territori" i és per aquesta raó que aquest nínxol de mercat està prenent "rellevància". Segons ha explicat, al Ripollès ja hi ha 62 explotacions ecològiques.



Des de la comarca s'aportarà al projecte de cooperació l'experiència formativa del curs de gestió i maneig per als emprenedors del sector oví, que el novembre engegarà la segona edició, l'experiència en creació d'associacions agroalimentàries i ramaderes, com l'Associació de Pastors del Ripollès i s'explicarà el treball per a la creació de productes alimentaris de qualitat que a la comarca es poden trobar sota la marca de garantia Producte del Ripollès.



Una agenda plena d'activitats



Un grup d'entre 20 i 30 representants dels sectors ramaders, docents d'escoles i cursos de pastors de diferents territoris de l'Estat són a Ripoll des d'aquest dilluns i fins dimecres 26 d'octubre per participar en aquest projecte que combina sessions de caràcter teòric amb visites tècniques a empreses i explotacions del Ripollès, la Garrotxa i Osona.



Per aquest dilluns han programat una visita a les instal·lacions de l'empresa Pirinat que es dediquen a la comercialització directa de carn ecològica del Ripollès. A més, els participants també visitaran la cooperativa agrària La Fageda que es dedica a la producció i comercialització de làctics i l'explotació ovina de raça ripollesa les Anglades de Vilert a Esponellà.



Dimarts, després d'una sessió matinal al Castell de Montesquiu, els diferents agents relacionats amb el món de la pagesia visitaran l'empresa Carns i Embotits de Collfred de Vidrà (Osona) que es dedica al vaquí de carn de la raça llimosina i també elabora embotits. A més, també es podran conèixer dues experiències emprenedores d'antics alumnes que han participat a l'escola de pastors i que han tirat endavant projectes personals d'èxit a Manlleu i Prats de Lluçanès. Per últim, un professor de pastors explicarà la seva experiència des de fa cinc anys al capdavant d'una explotació d'oví ecològic de raça ripollesa. Les jornades acabaran amb una reunió de coordinació del projecte Escuelas de Pastores en Red a Montesquiu.