Mor «en Cisco del Carol», l'històric eugasser de Rojà

L'Ajuntament de Molló el va distingir a la Tria dels Mulats del 2010 com a fill il·lustre

Redacció
24 d'octubre del 2011
Cisco del Carol.
Cisco del Carol. | Adrià Costa
Molló va distinger «en Cisco del Carol» com a fill il·lustre del municipi l'any 2010. Foto: Adrià Costa

Francesc Pastoret i Sau, conegut com en “Cisco del Carol”, ha mort aquest matí als 87 anys d'edat. Pastoret va ser durant sis dècades l'eugasser de Rojà (el Conflent) i va ser l'ànima viva de la transhumància a Molló. De fet, el consistori mollonenc va aprofitar la Tria dels Mulats del 2010 per distingir-lo com a fill il·lustre i medalla del poble.

En "Cisco del Carol" va vigilar durant bona part de la seva vida els ramats de vaques i eugues a les pastures de Rojà i va ser una figura clau pel manteniment per la mateixa Tria dels Mulats. Els reconeixements en vida van ser diversos. En destaca la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya (2006), la Medalla de l’Agricultura Catalana del Govern de la Generalitat de Catalunya, així com amb la Creu Oficial de “la Orden del Mérito Agrario, Pesquero y Alimentario”. També va ser reconegut als Premis Ripollès Líders 2010 en la categoria major de 65 anys. A més, fa poques setmanes se li va dedicar a la seva població.

Tres dies de dol oficial

L'alcalde de Molló, Josep Coma, ha recordat que en "Cisco del Carol" és l'únic fill il·lustre del municipi. En aquest sentit està previst que avui un ple extraordinari decreti tres dies oficials. Per Coma, es tracta d'una pèrdua molt sentida tant per tots els mollonencs com pel conjunt del sector ramader de les comarques gironines. El funeral serà demà dimarts a dos quarts de quatre a l'església de Santa Cecília.

Nota de condol de l'Ajuntament de Molló
 


Discurs d'en Cisco del Carol a la Tria dels Mulats 2010. Foto: Adrià Costa