Cal Picola d'Ogassa té les millors ovelles del Ripollès

Una Fira de Santa Teresa més concorreguda que mai aplega una trentena d'explotacions i 200 caps de bestiar al passeig de la Font Viva de Ripoll

per Arnau Urgell , 16 d'octubre de 2011 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passeig de la Font Viva es va omplr en motiu de la Fira de Santa Teresa. Foto: Arnau Urgell

Les previsions es van complir. Que Santa Teresa coincidís amb dissabte va fer que la Fira Catalana de l'Ovella de Ripoll fos una de les més concorregudes del darrer any. El passeig de la Font Viva es va omplir de ramaders, visitants i més de dues-centes ovelles d'una trentena d'explotacions. En el concurs morfològic de la raça ripollesa el gran triomfador va ser cal Picola d'Ogassa ja que va guanyar el premi al millor lot d'ovells i el segon al millor lot de xaies.


El concurs va premiar els exemplars que segueixen els estàndards d'una raça amb regressió. Unes ovelles que tenen el cap allargat, les orelles lleugerament caigudes, la llana fina i el nas pigmentat. A banda del cal Picola, també cal destacar que el millor marrà es de la caseta d'en Sadurní de Ripoll mentre que el millor lot de xaies va recaure a cal Sibí de Bruguera. Enguany, i com a novetat, també es va incloure un premi al millor collar que va correspondre a la Cabana de Campdevànol.

La majoria d'explotacions participants a la fira eren d'ovelles ripolleses de la mateixa comarca. També n'hi havia d'aquesta raça d'altres comarques com Osona i el Baix Empordà així com ramaderies d'altres varietats com la xisqueta, l'aranesa, la ripollesa del Montseny i la queralpina (que destacava pel seu color negre).


Homenatge als pastors que ens han deixat

La Fira de Santa Teresa també va voler recordar els pastors que el darrer any han mort en un 2011 negre per la professió. Es tracta de Lluís Picas de cal Magnet (Campdevànol), Isidre Basagaña Aulinas (Toses) i Joan Giralt Giralt (Toses). A més, fa pocs dies ens ha deixat un altre pastor, l'ogassenc Miquel Vila i Colom, avi del president de l'Associació de Pastors del Ripollès. Miquel Casas, membre d'aquesta entitat, remarca rere cada una d'aquestes persones es perd un pou de saviesa que difícilment es podrà recuperar.

La Festa del Xai musulmana, una nova sortida al sector

Una de les escenes més repetides aquest dissabte –més enllà de la dels nens volen tocar les ovelles- era la de magrebins negociant amb els pastors. I és que els propers 6 i 7 de novembre se celebra la Festa del Xai, la segona més important del calendari musulmà. Els ramaders admeten que els darrers anys ha esdevingut una nova sortida pel sector ja que, a més, prefereixen exemplars amb molt de pes, a diferència del mercat habitual.

La Festa del Sacrifici (Aid al-Adhà), també coneguda com la Gran festa (Aid al-Kabir) o Festa del Xai recorda el passatge del patriarca Abrahm. Després de matar un animal, habitualment un xai, de manera ritual, s'organitza un gran àpat i els creients es retroben en família i entre amics i es fan regals als infants. Se celebra dos mesos i 10 dies després de la fi del Ramadà.

La negror de les ovelles queralpines va destacar entre la resta de bestiar. Foto: Arnau Urgell

Millor marrà

1. Caseta d'en Sadurní. Ripoll
2. Cal Baldric. Batet (Ribes de Freser)
3. Mas Pernau. Campdevànol

Millor lot de xaies

1. Cal Sibí. Bruguera (Ribes de Freser)
2. Cal Picola. Ogassa
3. Cal Bori. Perelada

Millot lot d'ovelles

1. Cal Picola. Ogassa
2. Cal Baldric. Batet (Ribes de Freser)
3. La Cabana. Campdevànol

Millor collar

1. La Cabana. Campdevànol
2. La Vila. Llaers (Ripoll)

Galeries de fotos de fires ramaderes 2011

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Tria de Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Xevi Mas)
 


Galeries de fotos de fires ramaderes 2010

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos de fires ramaderes 2009

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan de les Abadesses (Adrià Costa)

Concurs Nacional del Cavall Pirinenc (Arnau Urgell)
 


Galeries de fotos de les fires ramaderes 2008

Fira de Santa Teresa (Arnau Urgell)

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)

 

Participació