El govern de Sant Joan congela impostos però no sedueix l'oposició

La rebaixa “poc ambiciosa” del gravamen de l'IBI, principal diferència entre PSC i CiU-ERC

Arnau Urgell
03 d'octubre del 2011
Plaça Major de Sant Joan
Plaça Major de Sant Joan | Adrià Costa
L'Ajuntament de Sant Joan congela un any més els impostos. Foto: Arnau Urgell

La congelació de taxes i impostos a Sant Joan no va ser suficient per tal que l'equip de govern socialista aconseguís el suport de l'oposició formada per CiU i ERC. L'alcalde Ramon Roqué va presentar les ordenances fiscals pel 2012 marcades per la continuïtat respecte enguany.

De nou, l'impost de béns immobles (IBI) va esdevenir la principal diferència entre els grups municipals santjoanins. El govern va aprovar una rebaixa del gravamen del 6% que s'ha situat en el 0,69% en propietats urbanes i en el 0,59% en rústiques. Una baixada que no serà suficient per mitigar l'augment anual derivat de l'actualització cadastral –que es fracciona al llarg de deu anys-.

Això va fer que el portaveu de CiU, Raimon Traver, acusés Roqué de “buscar un titular” sobre la rebaixa de l'impost. “Vostè és un alcalde molt trempat i molt viu” va afirmar irònicament tot recordant-li que les rebaixes del gravamen acaben a la pràctica amb un increment del rebut de l'IBI. “Es manté la política de recaptar molt en un poble que és molt car” va afegir el regidor convergent.

Traver va coincidir amb el portaveu d'ERC, Sergi Albrich, que va considerar que la rebaixa era “poc ambiciosa”. “Ara es recapte el doble amb l'IBI que quan vostè va començar com a alcalde” li va etzibar. L'alcalde va respondre que cada any intenten rebaixar el gravamen però que han de complir amb les obligacions financeres del deute municipal.

Les ordenances del 2012 també inclouen per primera vegada les llicències ambientals que marca la llei i s'han incorporat bonificacions a vehicles més grans de 25 anys i a diverses obres de millora i rehabilitació d'edificis. Per primera vegada, a més, es pagarà per utilitzar el camp de futbol (50 euros per cada hora i mitja).