A Ripoll s'hi viu molt bé

Un estudi situa la capital del Ripollès com la segona ciutat catalana amb millor qualitat de vida

Arnau Urgell
22 de setembre del 2011
A Ripoll s'hi viu bé... diuen a Oviedo.
A Ripoll s'hi viu bé... diuen a Oviedo. | Arnau Urgell
A Ripoll s'hi viu bé... diuen a Oviedo. Foto: Arnau Urgell

Més enllà dels problemes –alguns de tant importants com la dificultat per trobar feina- la sensació general és que a Ripoll s'hi viu bé (i molt tranquil). I ara, per primera vegada, hi ha una “constatació científica” a aquesta percepció i que, de ben segur, pot augmentar l'autoestima ripollesa.

Un estudi de la Universitat d'Oviedo, elaborat per Eduardo González, Anna Cárcaba i Juan Ventura, situa la vila com la segona ciutat catalana amb major qualitat de vida. L'article “Quality of life ranking of spanish municipalities” –publicat a la Revista de Economía Aplicada- (i que recull l'edició d'avui d' ElPuntAvui- considera Ripoll com el quinzè municipi major a 10.000 habitants de l'Estat espanyol on s'hi viu millor.

L'article analitza un total de 643 municipis a partir de l'índex VEA que agrega aspectes com les xifres del consum, els serveis socials, el mercat laboral, el medi ambient, els transports públics, l'habitatge, l'oci, la cultura i la seguretat. La millor puntuació és Pamplona amb 1.480 punts mentre que Banyoles, amb 1.213 punts, és la primera catalana i setena del conjunt de l'Estat espanyol. També entren al TOP25 Olot (19), Torelló (23) i Girona (24).

L'índex penalitza les grans ciutats i Barcelona no apareix fins al número 75 i Madrid al 246. De fet, Ripoll es beneficia d'entrar per poc a l'estudi –té poc menys d'11.000 habitants- ja que les ciutats petites i mitjanes en resulten més benparades.