L'agermanament amb Mèxic llueix a l'entrada de Sant Joan

La Festa del Grito va servir dissabte per inaugurar l'escultura "Pareja monumental"

Redacció
19 de setembre del 2011
Inauguració Pareja monumental.
Inauguració Pareja monumental. | Xevi Mas
Inauguració Pareja monumental. Foto: Xevi Mas

Sant Joan de les Abadesses va aproftar la Festa del Grito, que després de sis edicions ja està plenament consolidad, per inaugurar el nonument Pareja monumental de l'artista Enrique Carvajal, conegut artísticament com a Sebastián. La doble estructura ubicada al giratori de la Coromina del Bac commemora el bicentari de la independència de Mèxic i és un donatiu del govern d'aquest país nord-americà. La vistositat de l'escultura, que permet mostrar clarament l'agermanament amb Mèxic, no ha deixat indiferent a ningú.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència de Norma Ang, encarregada del consolat de Mèxic a Barcelona així com representants del Govern i de la Casa Amèrica. No hi era en canvi l'artista Sebastián que ha vist com la seva Pareja monumentalha passat en set anys per Cadis, Alcalá de Henares i Toledo abans d'arribar a Sant Joan.

Més enllà de la inauguració, la plaça Major de Sant Joan es va tornar a tenyir amb els colors de la tricolor mexicana. Una festa que va comptar amb parades, tallers per a la mainada, "mariachis" i espectacles de música mexicana previs al punt àlgid: el "grito de la independencia" per commemorar que fa 201 anys es van alliberar del jou espanyol.

La relació entre Mèxic i Sant Joan

La festa del Grito enforteix l'estreta relació que ha tingut Sant Joan amb Mèxic des de mitjans del segle XIX. Cal recordar que el compositor santjoaní Jaume Nunó va guanyar el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l’himne nacional mexicà. El 3 de juny del 1980 es va firmar l’acta d’agermanament amb San Luís Potosí, població en la qual hi nasqué Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne musicat per Nunó.

La Festa del Grito va omplir la plaça Major d'ambient mexicà. Foto: Xevi Mas

Galeries de fotos

Festa del Grito 2011 i inauguració monument (Xevi Mas)

Festa del Grito 2010 (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell)
 


Inauguració Pareja monumental. Foto: Xevi Mas