Racons del Ripollès: Sant Joan de Mataplana

Nova proposta per redescobrir el patrimoni de la comarca, al terme de Gombrèn

Antonio Mora i Vergés
17 de setembre del 2011
Sant Joan i castell de Mataplana.
Sant Joan i castell de Mataplana. | Antonio Mora Vergés
Sant Joan i castell de Mataplana. Foto: Antonio Mora Vergés

Veníem el Miquel, la Rosa, la Maria Jesús i l’Antonio, de l'antic castell de Mogrony; al seu terme s'erigí el 1278, la vila o pobla de Gombrèn, i més tard hom hi bastí el castell de Mataplana, que finalment absorbí la jurisdicció del primitiu castell de Mogron ; pujàvem pel camí -ara carretera- que pujava per la riba dreta, des de Gombrèn vers Castellar de N'Hug; cercava la capella castral (o aula) d'una sola nau amb porta al nord, d'uns quatre metres d'amplada per sis de llargada que hom pensa que fou aixecada el segle XI; aleshores devia ser una capella petita, probablement amb coberta de lloses a dos vessants, i sense absis diferenciat. Consta la seva existència d’ençà de l’any 1175, i era aleshores la capella del castell de Mataplana.

El petit edifici romànic d’una sola nau rectangular amb absis semicircular a l'est i campanar d'espadanya, fou restaurat el 1618, el 1859 i darrerament el 1969, ens expliquen –l’accés únicament és possible el darrer diumenge de cada mes– que conserva pintures a l'absis. Procedents d'aquesta església es conserven dues taules pintades, una al Museu Episcopal de Vic i l'altra al Museu d'Art de Catalunya, a Barcelona

Una "tradició" del segle XIX (sense fonament) voldria que hi hagués nascut a prop Joan de Mata, fundador dels trinitaris, i per això se n'ha dit erròniament en ocasions, Sant Joan de Mata.

Respecte al Castell de Mataplana, us deixo un enllaç molt interessant. Potser caldria trobar un procediment més "àgil" per accedit al petit pla on s’aixecava el Castell i l’església. Queda escrit.

Sant Joan de Mataplana Foto: Antonio Mora Vergés

Castell de Mataplana. Foto: Antonio Mora Vergés

Secció Racons del Ripollès

Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya