1 de 10

Un «crit» monumental

Sant Joan aprofitarà la mexicana Festa del Grito per inaugurar la "Pareja monumental"

per Redacció, 16 de setembre de 2011 a les 11:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pareja monumental de l'artista Sebastián. Foto: Guifré Miquel

Sant Joan de les Abadesses aprofitarà la pràcticament tradicional Festa del Grito per inaugurar el nonument Pareja monumental de l'artista Enrique Carvajal, conegut artísticament com a Sebastián. La doble estructura ubicada al giratori de la Coromina del Bac commemora el bicentari de la independència de Mèxic i és un donatiu del govern d'aquest país nord-americà. La vistositat de l'escultura no ha deixat indiferent a ningú i va generar un gran debat a Twitter a l'entorn de l'etiqueta #monumentstjoanab.


De fet, no es tracta de la primera població que acull la Pareja monumental de Sebastián, una obra del 2004. A Cadis va acabar mig abandonat en un solar després de ser exposat al centre de la ciutat. També va passar per Alcalá de Henares i Toledo, des d'on s'ha traslladat a Sant Joan.

Més enllà de la inauguració, la plaça Major de Sant Joan es tornarà a tenyir amb els colors de la tricolor mexicana. Una festa que tindrà el punt àlgid amb el "grito de la independencia" a les set de la tarda per commemorar que fa 201 anys es van alliberar del jou espanyol.


La relació entre Mèxic i Sant Joan

La festa del Grito enforteix l'estreta relació que ha tingut Sant Joan amb Mèxic des de mitjans del segle XIX. Cal recordar que el compositor santjoaní Jaume Nunó va guanyar el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l’himne nacional mexicà. El 3 de juny del 1980 es va firmar l’acta d’agermanament amb San Luís Potosí, població en la qual hi nasqué Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne musicat per Nunó.


Agenda completa d'actes

Parades artesanes de productes mexicans. Plaça Major (10:00)

Taller d'ous de confeti i taller de dibuix per als menuts. Plaça Major (10:00)
Inauguració de la col·locació de l'escultura Pareja monumental d'Enrique Carbajal, conegut amb el sobrenom de Sebastián. Coromina del Bac (12:00)

Trencament de pinyates. Plaça Major (16:00)
“Clàssiques de Mèxic” a càrrec de Veus del Ter del Ripollès. Plaça Major (17:00)
Espectacle artístic musical "Vámonos pa' México", a càrrec de México Baila. Plaça Major (17:30)
“Grito de Independencia”, a càrrec de Norma Ang, cònsol encarregada del consolat general de Mèxic a Barcelona (19:00)
Sardana “Un santjoaní a Mèxic”, de Ramon Oliveras (19:10)
Actuació de mariachis "México, alma y corazón", a càrrec de México Baila (19:15)

Galeries de fotos

Festa del Grito 2010 (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López)

Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell)
 


Santjoanins i mexicans ballant sardanes. Foto: Xevi Mas

 

Participació