Malestar municipal amb Salut

El consell d'alcaldes rebutja que no s'hagin respectat les promeses fetes en la reordenació de les urgències

Redacció
07 de setembre del 2011
Primer consell d'alcaldes de la legislatura.
Primer consell d'alcaldes de la legislatura. | CCR
Primer consell d'alcaldes de la legislatura. Foto: CCR

El rebuig a les retallada sanitària també va arribar al primer consell d'alcaldes de la nova legislatura. Un malestar amb Salut que ha augmentat després que en fer-ser efectiu el tancament nocturn dels CAP s'hagi eliminat un dels dos metges de guàrdia previstos. La trobada, que va aplegar 12 dels 19 alcaldes de la comarca, es va fer –com part de l'anterior legislatura- a porta tancada després que els alcaldes decidissin per assentiment mantenir el veto a l'accés als mitjans de comunicació.

Els alcaldes van decidir aprovar un acord per mostrar les formes emprades per Salut per comunicar la decisió així com no utilitzar el Govern Territorial de Salut. Tanmateix, l'element que ha acabat d'esgotar la paciència a alguns dels màxims representants municipals ha estat que no s'hagi respectat les promeses sobre els metges de guàrdia. Finalment, només s'ha destinat un professional per atendre els 13 municipis de les àrees bàsiques Ripoll-Sant Joan i Campdevànol-Vall de Ribes.

Queixa per les zones de poca cobertura 3G

L’alcalde d’Ogassa va plantejar el problema de les zones que no disposen d’una bona cobertura amb tecnologia 3G, com és el cas del seu municipi, on els operadors funcionen amb tecnologia GPRS, molt lenta, i fa que els veïns hagin de baixar fins a Sant Joan de les Abadesses per obtenir una bona velocitat de navegació per Internet. El consell d'alcaldes es va comprometre a estudiar quines zones hi ha com aquestes a la comarca, a incidir amb els operadors perquè facin el canvi de tecnologia i, al mateix temps, insistir al Govern de la Generalitat perquè impulsi el desplegament de fibra òptica.

Adhesió al model d’immersió lingüística català

Els alcaldes també van acordar adherir-se al manifest Somescola.cat de defensa del model d’immersió lingüística en català i de rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol i del TSJC.

Queixes pel retard del pagament de subvencions

Finalment, alguns alcaldes, sobretot de municipis petits, es van queixar del retard del Departament d’Economia i Finances en el pagament de les subvencions del Pla únic d'obres i serveis (PUOSC), fet que fa anar molt malament les economies municipals, i es va acordar sol·licitar des del Consell un calendari de pagaments oficial perquè els ajuntaments puguin fer les seves previsions.