El doctor Eudald Maideu ja és gombrenès d'adopció

Gombrèn reconeix el propietari del castell de Mataplana en presència de Ferran Mascarell

Redacció
05 de setembre del 2011
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, conversa amb el doctor Eudald Maideu.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, conversa amb el doctor Eudald Maideu. | ACN
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, conversa amb el doctor Eudald Maideu. Foto: ACN

El doctor Eudald Maideu és des d'aquest diumenge un gombrenès d'adopció. L'Ajuntament de Gombrèn, amb l'alcalde Eudald Picas al capdavant, va homenatjar el metge ripollès quan es compleixen 25 anys del descobriment de les restes del castell de Mataplana. L'acte de nomenament com a fill adoptiu va comptar, a banda de la família i molts veïns, amb el conseller de Cultura Ferran Mascarell i el delegat del Govern a Girona Eudald Casadesús. També hi havia el president del Consell Comarcal i quasi tots els alcaldes del Baix Ripollès.

Maideu és propietari dels terrenys on fa vint-i-cinc anys es van descobrir les restes del castell de Mataplana, molt lligat al mite del Comte Arnau i on van viure Ponç de Mataplana i Hug de Mataplana. Les excavacions, dirigides per Manel Riu, van posar fi a l'equívoc sobre la situació del castell que se situaven inicialment a uns 200 metres.

Segons el conseller de Cultura, Maideu "és l'expressió d'un tipus de persona que ha contribuït al país amb la seva voluntat de mirar el passat i projectar el futur". El conseller de Cultura va aprofitar la jornada, a banda de conèixer en primera persona les restes del castell de Mataplana, per visitar per primera vegada el Museu Etnogràfic de Ripoll.

Maideu, peça clau per recuperar el castell

El doctor Maideu va traçar la història de la recuperació del castell, tot recordant tots els entrebancs administratius i econòmics que havia calgut esperar per tal de fer realitat allò que semblava un somni llegendari: descobrir i rehabilitar el que havia estat el castell dels Mataplana, i que es donava per definitivament perdut. Després de posar en relleu el suport que havia tingut de la seva esposa i fills “als qui vaig convertir en arqueòlegs”, el doctor va confessar que el nomenament de fill adoptiu i la celebració de l’acte li estaven provocant “un big-bang, una tempesta mental, l’entrada en un nou món en què m’apareixen imatges i més imatges del record”, i es va remuntar als anys quaranta i cinquanta del segle passat, arran dels viatges a Gombrèn amb els seus pares, les visites a la Mare de Déu i les excursions i escalades amb els seus companys.

Després dels aspectes més locals i humans, Maideu va glossar el contingut patriòtic de Gombrèn i dels veïns del poble, “perquè heu de saber que porteu gens d’aquells primers guerrers que havien estat aquí empenyent cap endavant,  en la lluita contra els invasors per una nova Catalunya”. No hi va manca el proverbial sentit de l’humor del doctor quan va comparar aquests gens combatius de Gombrèn amb el que es diu dels fills de Ripoll “que portem gens de frares del monestir, segons les males llengües, fruit de premis extraordinaris concedits als qui treballaven hàbilment al seu escriptori: si la valoració de la lletra era molt perfecta, el dibuixant tenia un premi a la nit”.  El públic, format per un centenar de persones, va acollir amb rialles aquesta picant afirmació.

Passant ja a la situació actual del país, Maideu va alertar que “Madrid és epicentre de terratrèmols que ensorren casa nostra. Si a l’època del noucentisme aquesta capçalera va ser el nucli dur de la Renaixença catalana, ara, amb l’eclosió del deucentisme hem de fer-ne una senyera i que sigui el far potent que s’encengui per guiar cap a una Catalunya lliure”. I aquí va fer una picada d’ullet al conseller Mascarell, creador del concepte de deucentisme, recentment posat en circulació.

Si Mascarell va definir Maideu com “un pou de coneixement”, l'alcalde de Gombrèn va utilitzar una comparació amb el personatge cinematogràfic de l’aventurer Indiana Jones. “Ja es pot apartar al seu costat” va afirmar Eudald Picas

L'acte d'homenatge a Maideu es va complementar amb la presentació del segell que commemora el 25è aniversari de la troballa del castell de Mataplana. Una presentació realitzada a càrrec de la presidenta del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, Carme Font.

Mentrestant, la Festa Major de Gombrèn no s'atura i aquest dilluns continuen els actes d'una celebració que s'allarga fins al dimarts.

Eudald Picas lliurant una planca commemorativa a Eudald Maideu Foto: ACN

La sala d'actes del Museu del Comte Arnau es va omplir de gom a gom. Foto: ElRipollès.info

Mascarell, Casadesús i Rovira van ser a l'homenatge a Eudald Maideu. Foto: ElRipollès.info