La festa de Sant Gil aplega 1.500 persones a Núria

L'acte central ha estat una missa en honor al patró dels pastors presidida per l'arquebisbe d'Urgell

Redacció
01 de setembre del 2011
La festa de Sant Gil ha aplegat unes 1.500 persones a Núria.
La festa de Sant Gil ha aplegat unes 1.500 persones a Núria. | ACN
La festa de Sant Gil ha aplegat unes 1.500 persones a Núria. Foto: ACN

Vall de Núria ha celebrat aquest dijous la seva festa gran, Sant Gil, amb la qual s'honora el patró dels pastors dels Pirineus. Unes 1.500 persones han pujat a l'esplanada del santuari de Núria on hi ha hagut diverses activitats durant tot el dia. L'acte central de la celebració ha estat la missa solemne en honor del sant que ha estat presidida per l'arquebisbe-bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. Tot seguit, els pastors han portat en processó la imatge de la Mare de Déu de Núria des del santuari fins a l'ermita de Sant Gil.

Les celebracions havien començat dimecres amb la processó de torxes i el ball de nit en el qual es va repartir rom cremat per a tots els assistents davant del santuari. Aquest dijous, dia central de la festivitat, s'han dut a terme un seguit d'activitats com ara un esmorzar típic dels pastors, una ballada de sardanes o una exhibició de gossos d'atura.



Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu. És per això que els pastors celebren la seva festa, de caràcter religiós, al santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Mare de Déu productes del bestiar com la llana, els formatges o la mantega de llet d'ovella.



Antigament, al santuari s'hi celebrava la missa del bestiar. Els pastors baixaven els seus ramats a Núria perquè el bestiar pogués veure el monestir. Una processó, presidida per imatges de Sant Gil i de la Mare de Déu de Núria, sortia de l'església. Les fotografies es col·locaven damunt d'un munt de pedres que formaven una mena d'altar enmig de la vall on el sacerdot celebrava la missa en presència de tot el bestiar.

Galeries de fotos

Sant Gil 2011 (ACN)

Sant Gil 2010 (Toni Anguera)

Sant Gil 2009 (Toni Anguera)