Salut suprimirà a partir del 5 de setembre el servei nocturn als CAP

La Generalitat no fa marxa enrere, tot i el rebuig del territori. El SEM assumeix la coordinació de les urgències nocturnes al Ripollès.

El Ripollès.info
23 d'agost del 2011
Noves mostres de rebuig al tancament dels CAP.
Noves mostres de rebuig al tancament dels CAP. | Arnau Urgell
CAP de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Tal com es preveia, el Departament de Salut de la Generalitat no ha fet marxa enrere i ha decidit tancar les urgències nocturnes als centres d’atenció primària (CAP) de Ripoll i Camprodon. Així ho ha anunciat en una nota de premsa, emesa fa tan sols uns minuts, on s’explica la reordenació de l’atenció urgent que s’ofereix des dels CAP al Ripollès.

Així, a partir del 5 de setembre, els horaris dels CAP a la comarca seran de 8 a 20 hores, cada dia de l’any, inclosos dissabtes, diumenges i festius. Fora d’aquest horari, no hi haurà servei i els usuaris hauran de trucar al telèfon 902 111 444 o el telèfon 112, coordinats ambdós pel SEM, que activarà el recurs més adient (vehicles de servei vital avançat, de servei vital bàsic, atenció domiciliària, helicòpter...), o es podran adreçar directament al servei d’urgències de l’Hospital de Campdevànol. Està previst que hi hagi dos professionals localitzables, un a la Vall de Camprodon i l’altra a la zona de les ABS de Ripoll i Ribes-Campdevànol, per tal que atenguin els domicilis de cada zona.

La mesura contrasta amb el rebuig que s’ha mostrat al territori, tant des de la Vall de Camprodon, com des de Ripoll. “En tots els centres es manté l’oferta assistencial en l’horari de màxima afluència de dilluns a diumenge i únicament els canvis afecten als dispositius que tenen marges de millora en termes d’eficàcia i eficiència, en què es proposen alternatives per a les hores de menys utilització per part dels ciutadans”, argumenta el comunicat de Salut.


Eficiència i sostenibilitat

“La reordenació de l’atenció primària té com a objectiu ser més eficient i sostenible, alhora que potenciar la capacitat de resolució i l’atenció domiciliària amb l’adequació dels serveis a la demanda habitual dels ciutadans en horaris de baixa activitat, que es corresponen amb l’horari nocturn. Amb aquest procés d’ordenació es garanteix l’atenció primària als usuaris amb els mateixos criteris de qualitat i de resolució, mantenint equips de professionals amb una sòlida experiència”, afegeix la nota.

Al llarg d’aquests darrers dies el director de Salut a Girona, Josep Trias, s’ha reunit amb els alcaldes i representants del món local de la comarca per exposar el procés de reordenació de l’atenció continuada a la comarca del Ripollès i també amb les entitats proveïdores de serveis sanitaris de la comarca per tal de coordinar la implantació del procés de reordenació.