Vegueries des de baix

Vila d'Abadal i Munell coincideixen en la necessitat d'enfortir lligams entre Ripollès, Osona i la Garrotxa més enllà d'una incerta divisió territorial

Arnau Urgell
19 de juliol del 2011
Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Munell i Miquel Rovira.
Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Munell i Miquel Rovira. | Arnau Urgell
Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Munell i Miquel Rovira. Foto: Arnau Urgell

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, és el principal “animador” de l'etern debat de les vegueries. Ahir mateix, en declaracions a Ràdio Olot, mostrava la “gironitat” dels osonencs si havien de triar entre Girona i Barcelona. Avui, al costat de Jordi Munell, ha apostat per potenciar projectes comuns entre Ripollès, Osona i la Garrotxa mentre les vegueries continuin aparcades.

En aquest sentit Munell i Vila d'Abadal consideren que s'ha d'aprofundir la cooperació sanitària entre els hospitals d'Olot, Vic i Campdevànol. “Que les especialitats s'apropin als ciutadans i no a la inversa”, ha afirmat l'alcalde de Ripoll. De fet, Jordi Munell ha anat més enllà i considera que aquest triangle pot ser l'embrió d'una futura regió sanitària. La cooperació universitària, la creació d'un producte turístic comú i la vinculació de l'Aula d'Hostaleria del Ripollès amb les comarques veïnes són alguns dels altres camps de treball futur.

Tot plegat –sumat a altres iniciatives privades com el treball comú de les patronals de les tres comarques- mostren segons ambdós alcaldes els vincles reals en aquest territori. Un fet que, per l'alcalde de Vic, suposa que si mai s'acaben fent les vegueries Osona ha d'anar plegada del Ripollès i la Garrotxa. Tot i que s'ha mostrat partidari que no n'hi hagin –aposta per un model de Generalitat, consells comarcals i ajuntaments- ha deixat molt clar que abans anirien amb Girona que amb Barcelona.

Per la seva banda Jordi Munell ha deixat clar que s'han “d'evitar línies que separin voluntats”. Tot i que explícitament no s'ha pronunciat a favor de cap vegueria, ha destacat els projectes comuns que s'engeguen conjuntament amb Osona i la Garrotxa.