El bisbe de Vic, a favor de l'eutanàsia passiva

El clergue defensa l’administració de calmants o la renúncia a teràpies desproporcionades

Quico Sallés
19 de juliol del 2011
El bisbe Romà Casanova, a favor de l'eutanàsia passiva. Foto: Adrià Costa

"No a l'eutanàsia pròpiament dita". Aquesta seria la nova consigna de l'església catòlica a la vista dels avenços mèdics en tractaments experimentals. Així ho deixa clar el Bisbe de Vic, Romà Casanova, en la seva homilia d'aquest passat diumenge.

En la glossa, el bisbe carrega contra l'eutanàsia, però d'una manera semàntica. Casanova entén com una "contradicció greu amb el sentit de la vida humana" aquesta pràctica. "Hem de refusar sempre l’eutanàsia en sentit vertader i propi, és a dir, una acció o omissió que per la seva naturalesa i en la intenció causa la mort, amb la finalitat de suprimir qualsevol dolor".

Però el Bisbe de Vic, cap de bona part de les parròquies del Ripollès, defensa l'eutanàsia passiva tot i que evita escriure el concepte: "Tot i això, no són eutanàsia pròpiament dita les accions i omissions que no causen la mort per la seva pròpia naturalesa i intenció; per exemple, l’administració de calmants o la renúncia a teràpies desproporcionades (el que s’anomena 'acarnissament terapèutic') que endarrereixen forçadament la mort, causant més sofriment al moribund i als seus familiars", sentencia Casanova.

"La mort no ha de ser causada, però tampoc absurdament endarrerida", rebla el bisbe vigatà. Amb aquesta exposició, Casanova s'afegeix al canvi doctrinal exposat per la Santa Seu.