Vídeo: documental de la Crida realitzat per Zeba Produccions

Redacció
27 de juny del 2011
TVC va estrenar per Sant Joan el documental La Crida, història d'una resposta que commemora el 30è aniversarid'aquest moviment independentista de desobediència civil. El documental, realitzat per la productora ripollesa Zeba i coproduït per Televisió de Catalunya, coincideix amb els 30 anys de l'històric acte “Som una Nació” que va omplir el Camp Nou en un acte en defensa de la identitat catalana.

El treball, de 51 minuts de durada, ha comptat amb el suport del Ciemen, l'Obra Cultural Balear, la Fundació Josep Irla, l'ICIC i Televisió del Ripollès.

Història d'una resposta

La Crida a la Solidaritat en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes va ser un moviment social que volia respondre al que consideraven un seguit d'atacs i agressions cap a Catalunya i a la seva identitat. Va estar actiu entre els anys 1981 i 1993 i durant aquests anys va omplir pàgines de diari gràcies, sobretot, a accions com la manifestació antiLOAPA (1982), la “catalanització” de l’estació de Renfe de Sants (1985) la “catalanització” de l’Aeroport del Prat (1985), el robatori de la bandera espanyola del Palau de la Generalitat (1988) o la campanya “Freedom for Catalonia” (1992).

El documental La Crida, història d'una resposta ha aconseguit reunir els protagonistes principals d'aquell moviment (Àngel Colom, Aureli Argemí, Jordi Sànchez, Carles Riera...) que expliquen ara tots els detalls sobre què va ser La Crida, les seves accions, les discrepàncies internes... També hi donen la seva opinió alguns dels principals agents polítics del país d’aquells anys (Jordi Pujol, Heribert Barrera o Francesc Martí Jusmet), periodistes com Albert Montagut, Jordi Barbeta, Toni Soler, Arcadi Espada o el catedràtic Amando de Miguel.

Documental complet (3alacarta)