La Flama del Canigó arribarà a nou municipis del Ripollès

El coll d'Ares, punt central de les columnes que encendran les fogueres dels Països Catalans

Redacció
21 de juny del 2011
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares.
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares. | Adrià Costa
El coll d'Ares és un dels punts centrals de la Flama del Canigó. Foto: Adrià Costa

Nou municipis del Ripollès rebran dijous al vespre la tradicional Flama del Canigó. Un foc que a la vigília de Sant Joan encendrà les fogueres de fins a 350 municipis d'arreu dels Països Catalans. Abans, s'haurà procedit al ritual de la regeneració del foc al cim del Canigó.

El coll d'Ares, partió entre el Ripollès i el Vallespir, serà de nou el punt central des d'on les columnes partiran cap a les diverses comarques del país. La majoria sortiran després de l'acte que es farà a les quatre de la tarda i en el qual, entre altres, hi haurà una breu representació del Comte Arnau a càrrec del SAT-Teatre Centre de Sant Joan.

La columna de Manlleu passarà primer per Molló i Sant Pau de Segúries mentre que la de Garrotxa ho farà per Vallfogona. La de Vic, per la seva banda, serà la ruta central del Ripollès ja que servirà per encendre les fogueres de Camprodon, Sant Joan, Ogassa, Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser.

Homenatge als portadors

L'origen de la tradició de la Flama del Canigó és relativament recent. L'any 1955 Francesc Pujades, un veí d'Arles de Tec (el Vallespir) es va inspirar amb el poemà de mossèn Cinto Verdaguer per tirar endavant la iniciativa d'encendre els focs de Sant Joan al cim de la mítica muntanya.

Durant l'any el foc resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. A més, el cap de setmana previ a Sant Joan se celebra el denominat Aplec del Canigó en el qual es porta al cim de la muntanya feixos de llenya d'arreu del país. D'aquesta manera el 22 de juny es pot tornar a “regenerar” la Flama del Canigó i a la nit baixar-la cap a la plana.

Aquest ritual permet que al llarg del 23 de juny la Flama es comenci a distribuir arreu dels Països Catalans. Són fins a set grans rutes que, passant pel coll d'Ares, permeten encendre les fogueres de 350 municipis del Principat, el País Valencià i la Catalunya Nord. Precisament, al límit del Ripollès i el Vallespir s'hi celebra un dels actes centrals que mostren la voluntat d'esborrar les fronteres estatals.

A 1.610 metres d'altura es llegirà el manifest de la Flama 2010, escrit per Pep Coll, escriptor i Premi Sant Jordi de novel·la 2007. També hi haurà una Glossa al poema Canigó, a càrrec de SAT-Teatre Centre de Sant Joan de les Abadesses i un record a Jordi Barre.

Un dels actes més emotius a Coll d'Ares serà l'homenatge als antics portadors de la Flama del Canigó: Antoni Anguera i Puig, Josep Aguilar i Corts, Miquel Albó i Vidaldellobatera.

Horaris Flama del Canigó al Ripollès

Coll d'Ares 16:00
Molló 17:30
Camprodon: 17:45
Sant Pau de Segúries: 18:00
Sant Joan de les Abadesses: 18:15
Vallfogona de Ripollès: 18:30
Ripoll: 19:00
Campdevànol: 19:30
Ribes de Freser: 20:30
Ogassa: 22:00

Cartell de les rutes

Dossier de premsa

Acte a coll d'Ares

El portal de la Flama del Canigó








Galeries de fotos de la Flama del Canigó

Galeries 2010

Arribada de la Flama del Canigó a Campdevànol

Arribada de la Flama del Canigó a coll d'Ares
 



Galeries 2009

La Flama del Canigó a coll d'Ares

Rebuda de la Flama a Ripoll

Fogueres de Ripoll

Rebuda de la Flama a Molló
 



Galeries de fotos 2008

Acte de la Flama del Canigó a coll d'Ares

Rebuda de la Flama a Sant Joan de les Abadesses