Els núvols eclipsen l'eclipsi al Ripollès

Fins al setembre de 2015 no hi haurà un eclipsi total de Lluna

Redacció
16 de juny del 2011
Eclipsi de Lluna.
Eclipsi de Lluna. | Gerard Garcia
Eclipsi de Lluna. Foto: Gerard Garcia

Els núvols van impedir veure l'eclipsi total de Lluna d'aquest dimecres a la nit des bona part del Ripollès. En altres comarques, com Barcelona, sí que es va poder observar tal com mostren les fotografies del campdevanolenc Gerard Garcia.

El fenomen succeix quan hi ha Lluna plena i la Terra s'interposa entre el satèl·lit i el Sol. Ha començat tant bon punt la Lluna ha sortit per l'horitzó a dos quarts de 10. De fet, la sortida ja ha estat eclipsada mentre que el moment de màxima penombre s'ha produït a les 22:12. A partir d'aquest moment, la Lluna progressivament ha anat sortint de l'ombra de la Terra, procés que ha culminat cap a a la mitjanit, quan ja ha sortit completament.

Aquest ha estat un eclipsi "interessant" perquè la Lluna ha passat pràcticament pel centre de l'ombra de la Terra i pel fet que entrem en uns anys de "sequera" d'eclipsis. I és que els pròxims anys 2012 i 2013 Catalunya només podrà observar eclipsis parcials i penombrals i caldrà esperar al setembre de 2015 per tornar-ne a veure un de total.

L'eclipsi des de Barcelona. Foto: Gerard Garcia