L'ACM publica els sous orientatius dels alcaldes

Segons l’entitat municipalista, l’alcalde de Ripoll hauria de cobrar uns 60.000 euros anuals. Tot i això se'ls recomana reduccions del 8%

Redacció
15 de juny del 2011
L’any 2002, en el si d’un Consell Nacional, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) va publicar uns criteris orientatius per tal que els ajuntaments catalans poguessin determinar les retribucions a percebre pels seus electes. Cal tenir present que la normativa vigent no regula les contraprestacions a percebre pels càrrecs electes i, per tant, aquestes es poden determinar a lliure arbitri de cada ajuntament en funció de la partida pressupostària corresponent i les peculiaritats de cada electe o consistori.

Amb tot, i mitjançant aquestes orientacions, l’ACM pretén poder facilitar el càlcul de les retribucions, així com establir criteris homogeneïtzadors. El criteri de població és l’element principal mitjançant el qual es determinen les quanties retributives per als càrrecs electes.

Segons la taula de l'ACM, el sou de l’alcalde d’una població com Ripoll (barem de 10.000 a 20.00 habitants) equivaldria al d’un subdirector general, o sigui, entre 60.000 i 64.000 euros anuals. Poblacions com Sant Joan i Campdevànol els correspondria un salari d'uns 35.000 euros anuals i a Camprodon i Ribes de Freser de 27.000 euros.

L’ACM, però, recorda als càrrecs electes que l’any passat ja va recomanar una retallada d’aquests sous, com a conseqüència de l’entrada en vigor del Reial Decret del 20 de maig, pel qual s’adoptaven les mesures extraordinàries per la reducció del dèficit públic. Tot i que no s’inclou dins del seu objecte d’aplicació els càrrecs electes, l’ACM i la FMC van acordar en el si de la Comissió Municipalista de Catalunya unes recomanacions de disminució de retribucions que en el cas dels municipis grans del Ripollès se situen entre el 6 i el 8%.

Cal recordar que els alcaldes d'onze dels municipis petits del Ripollès van tenir la legislatura passada un sou finançat pel Departament de Governació i que oscil·lava entre els 2.000 i els 11.000 euros anuals.

Retribucions orientatives de l'ACM (pdf)