Vuit cares noves al capdavant dels ajuntaments del Ripollès

Dissabte al migdia es constitueixen els nous plenaris excepte a Vilallonga que es farà a la mitjanit. Sis municipis, entre els quals Ripoll i Campdevànol, viuran un canvi de color polític

Arnau Urgell
10 de juny del 2011
Ajuntament de Ripoll.
Ajuntament de Ripoll. | Arnau Urgell
Evolució de les alcaldies 1979-2011. Gràfic: Susana Perdomo

Ara sí, dissabte es tancarà finalment la carpeta de les municipals 2011 i començarà oficialment la novena legislatura de l'actual etapa democràtica. Al Ripollès es constituiran els 19 ajuntaments amb els nous 141 regidors que hauran d'escollir els respectius alcaldes. Si no hi ha cap sorpresa hi hauran vuit cares noves al capdavant dels ajuntaments de la comarca mentre que onze batlles repetiran.

Els “nous” consistoris es constituiran aquest dissabte al migdia. Cas a part és el de Vilallonga en la que uns exàmens de dos dels regidors electes faran que l'ajuntament comenci una nova etapa en un horari gens habitual, a les 12 i 10 de la nit. En tot cas, el municipi lletissó –encapçalat per Paquita Pastoret (CiU) serà un dels deu en què el ple serà un tràmit ja que l'alcalde com el partit que governa continuarà amb. Els altres nou són les Llosses (David Serrat, ERC); Vallfogona de Ripollès (Maria Carme Freixa, TpV-AM); Sant Joan de les Abadesses (Ramon Roqué, PSC); Camprodon (Esteve Pujol, PSC); Ribes de Freser (Marc Prat, CiU); Toses (Francesc Rossell, CiU); Pardines (Esteve Perpinyà, ERC); Llanars (Esteve Costa, IpLL) i Gombrèn (Eudald Picas, CiU).

El cas contrari són els sis municipis on es produirà un canvi total. Destaca la capital, Ripoll, on Jordi Munell serà alcalde per CiU després de vuit anys de governs de coalició de les forces progressistes. També històric és el canvi a Campdevànol on CiU governarà per primera vegada des d'inici d'una legislatura amb el jove Joan Manso tot i que fins la setmana vinent ERC no decidirà si entra a l'equip de govern. A Queralbs i Sant Pau de Segúries els nacionalistes també recuperaran l'alcaldia amb Imma Constants i Josep Palos respectivament. En el sentit contrari destaquen els sorpassos de Setcases i Campelles. Carlos Fernández i Joan Dordas, al capdavant de llistes associades al PSC, trencaran amb el monopoli històric de CiU.

A mig camí queden els ajuntaments de Planoles, Molló i Ogassa. Al municipi de la vall del Rigard l'alcaldessa Eva Salmerón continuarà al càrrec però ara ho farà al capdavant de l'agrupació d'electors Gent per Planoles. A Molló Josep Coma substitueix a Lluís Pairó –ambdós de CiU- mentre que Ogassa Josep Tremps, cap de llista de la coalició Independents per Ogassa-ERC, substitirà a l'històric Ramon Tubert.

Globalment CiU tindrà nou alcaldies –una més que el 2007-, el PSC quatre (una menys) i ERC es manté en quatre. Per altra banda els independents governaran a Llanars i Planoles.

Anàlisi: CiU encerta a les dianes però el mapa es manté divers

Resultats 2007-2011, poble a poble

Anàlisi municipals, poble a poble





Alcaldies Ripollès
 CiUPSCERCINDICVCC-UDC
2011 9* 4 4 2    
2007 8 5 4 2 0 -
2003 10 4 4 0 1 -
1999 15 1 2 1 0 -
1995 13 3 2 1 0 -
1991 14 3 0 2 0 -
1987 13 2 0 4 0 -
1983 5 3 0 11 0 -
1979 4 3 0 10 0 2
Nota: Les xifres són a inici de mandat


Mapa de les alcaldies resultants del 22-M. Gràfic: Susana Perdomo

Vots i regidors dels diversos partits a les municipals del 2011. Foto: Susana Perdomo/Arnau Urgell