Vallfogona la balla per la festa del Roser

Diumenge 8, a la tarda

Redacció
06 de maig del 2011
Els vallfogonins han ballat amb en Plafalgars.
Els vallfogonins han ballat amb en Plafalgars. | Arnau Urgell
Els vallfogonins han ballat amb en Plafalgars. Foto: Arnau Urgell

Vallfogona tornarà a celebrar aquest diumenge la seva festa petita, la del Roser. Com sempre, el punt àlgid serà el Ball del Roser a la plaça de la Vila, una de les més maques de la comarca. Des de l'any passat, a la dansa dels pabordes i veïns de la població s'hi afegeix el gegant Plafalgars. El cap de setmana del Roser es complementarà amb una jornada de portes obertes de l'Escoleta -inaugurada oficialment ara just fa un any- i una demostració de l'ADF a la finca de Puigsavall.

La història del Ball del Roser

El Ball del Roser de Vallfogona del qual es té constància que ja es ballava al darrer terç del segle XVII té el seu origen en el traspàs de càrrecs dels pabordes de la Confraria del Roser originària del s. XIV. Hi havia quatre pabordes i quatre pabordesses: dues parelles de la vila (una de casats i una de solters) i dues parelles de pagès (també una de casats i una de solters). Eren els organitzadors de la festa del Roser.

Els pabordes passaven per Pasqua a cantar els Goigs de la Mare de Déu del Roser per recollir finançament per pagar els músics i demés despeses del dia de la festa. El dia abans tots anaven a engalanar l'església. El dia del Roser, el segon diumenge de maig, tots, però sobretot les pabordesses, estrenaven vestit i sabates per ballar la dansa després de l'ofici de missa major i a la tarda.

En els darrers anys, el ritual dels pabordes ja s'havia perdut i el ball havia quedat reduït a la seva mínima expressió. Per això al 1998 es va fer amb l'ajuda del mestre de dansa Carles d'Abàsolo un treball de recuperació del Ball del Roser tal com el ballaven el segle passat: no sols els passos i figures del ball sinó també la indumentària de gala de l'època (barret de copa i gambeto per als homes i vestit llarg i caputxa per a les dones). També s'ha fet una nova instrumentació per enriquir encara més el patrimoni musical del ball.

Més informació al web de l'Ajuntament
 

Galeria de fotos 2010 (Arnau Urgell)

Galeria de fotos 2009 (Arnau Urgell)
 


La Dansa del Roser ha estat el punt culminant de la festa. Foto: Arnau Urgell