El món cultural català homenatja la figura de Joan Triadú

En un acte organitzat en el marc del 50è aniversari d'Òmnium

Redacció
03 de maig del 2011
Homenatge a Artur Mas.
Homenatge a Artur Mas. | ACN
Artur Mas va presidir l'homenatge a Joan Triadú al costat de la seva viuda i la presidenta d'Òmnium. Foto: ACN

Autoritats, personalitats del món cultura, familiars i amics del ribetà Joan Triadú es van reunir aquest dilluns a l'Auditori de la Generalitat per retre homenatge a una de les figures més representatives de la cultura catalana del segle XX. La faceta més exigent, més crítica i la vegada més optimista de Triadú ha estat algunes de les qualitats del pedagog que s'han repassat durant l'homenatge. Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, Vicenç Villatoro, director de l'Institut Ramon Llull, David Castillo, periodista i Artur Mas, president de la Generalitat, han estat algunes de les persones que han alabat la tasca de Triadú, amb la presència de la seva vídua.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir un homenatge organitzat en el marc del 50è aniversari d'Òmnium Cultural. El cap de l’executiu va destacar la trajectòria de Triadú com un exemple a seguir i a tenir en compte, especialment en els moments actuals que viu el país. “Figures, personatges i trajectòries com les de Joan Triadú ens haurien de fer pensar si tenim dret, en aquest moment, a ofegar-nos tant davant de les dificultats objectives que té el nostre país quan, avui per avui, i gràcies, entre d’altres, a persones com Triadú, tenim moltes més eines per construir el nostre present i el nostre futur”, ha assegurat.
 
Mas va assegurar que Joan Triadú “era un home de fidelitats al seu país, Catalunya, a la seva llengua i també a la seva família” i que “l’exigència que tenia cap als altres venia d’una gran autoexigència personal”. “Gent com Triadú van lluitar pels drets, però sobretot van complir els deures. I amb el primer deure que van complir va ser amb la seva pròpia consciència i exigència personal”, ha manifestat,

Joan Triadú i Font (Ribes de Freser, 1921 – Barcelona, 2010) va ser un dels principals activistes de la represa cultural catalana. Durant la Guerra Civil i el franquisme va escriure i ensenyar en la clandestinitat. Va ser fundador de la revista Ariel , va impulsar la creació d'Òmnium Cultural, el premi Sant Jordi i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Com a pedagog, Triadú va dirigir l'Institut Cultural del CIC i l'Escola Thau, que també va fundar. A més, es va dedicar a la formació de professors de llengua i literatura catalana. Va rebre, entre d’altres distincions, la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat.