Invertiran 35 milions d'euros per construir una central de biomassa a Llaudet

Tindrà 10 MW de potència i generarà 100 llocs de treball directes i 150 indirectes

Arnau Urgell
29 d'abril del 2011
Colònia Llaudet
Colònia Llaudet | Adrià Costa
La colònia Llaudet es transformarà en un polígon dedicat a la biomassa. Foto: Adrià Costa

El polígon de Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses, estarà dedicat a les activitats relacionades amb la transformació i aprofitament energètic de la biomassa forestal. I és que la multinacional Dalkia hi invertirà 35 milions d'euros per construir una central elèctrica amb una potència de 10 MW. El projecte, que podria ser una realitat en tres o quatre anys, podria generar un mínim de 250 llocs de treball –100 dels quals directes- i anar acompanyat de la implantació d'altres indústries relacionades amb la transformació de la fusta.

El desenvolupament de la biomassa al Ripollès –un eix estratègic pel Consell Comarcal i el CEINR- podria donar un pas de gegant amb la central de la colònia Llaudet. Segons Enric Pérez, president de l'ens comarcal, el projecte “està suficientment madur” com per fer-se públic i, de fet, ja s'han començat a fer les primeres inversions preliminars. En aquest sentit destaca la participació d'un soci local, l'elèctrica LERSA, que està construint una subestació transformadora al polígon dels Pintors de Ripoll per poder evacuar l'energia que es generi. Aquesta empresa, segons ha explicat el seu vicepresident Ramon Ticó, aportarà al projecte 6 milions d'euros.

Tanmateix el gruix del finançament l'aportarà Gefred-Dalkia, multinacional de serveis energètics i líder europeu del sector de la biomassa. La construcció de la central es preveu que duri dos anys segons Jordi Serra, director general adjunt de l'empresa, mentre que l'explotació en seria per 30. L'energia produïda equivaldrà al 50% del consum comarcal i necessitarà una aportació de 80.000 tones de biomassa forestal anual. Tot i que la xifra no arriba al 50% de la producció comarcal, els responsables del projecte no descarten que també se n'importi de zones veïnes.

El projecte ha comptat amb el recolzament tècnic del Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEIR) i l'empara del Consell Comarcal i l'Ajuntament de Sant Joan. Per aquest motiu, les dues empreses i les tres institucions han segellat el “compromís” en un conveni d'intencions signat aquest divendres.

D'esquerra a dreta: Ramon Ticó, Lluís Rodríguez, Ramon Roqué, Enric Pérez, Jordi Serra i Esteve Pous. Foto: CCR