Les municipals al Ripollès tindran 55 llistes, dues menys que el 2007

CiU fa 18 llistes, ERC 14, el PSC 10, el PP 4 i ICV 3. La CUP, la PxC i el PDRC en faran una. Es confirma que tant Josep Coma (Molló) com Esteve Perpinyà (Pardines) seran alcaldes per la via ràpida

Arnau Urgell
20 d'abril del 2011
Llistes Ripollès
Llistes Ripollès | Susana Perdomo
Distribució de les llistes al Ripollès. Foto: Susana Perdomo

Les municipals al Ripollès comptaran finalment en 55 listes, dues menys que el 2007. A última hora els diversos partits han tancat algunes de les candidatures fet que ha permès pràcticament igualar el número de fa quatre anys.

Per municipis destaca el cas de Ripoll on es repeteixen les sis -canviant la CUP per la PxC- i Campdevànol i Sant Joan que en tindran cinc -una més que fa quatre anys-. Només hi ha dos municipis amb quatre llistes: Camprodon -les mateixes que el 2007- i Toses -on el PP ha sorprès presentant un candidat.

Per partits CiU ha repetit les 18 llistes -tots els municipis menys Pardines-, ERC n'ha fet 14 (una menys que el 2007), el PSC ha passat de 13 a 10 i ICV de 4 a 3. El PP n'ha fet 4, hi ha una llista de la CUP, la PXC i el PDRC, mentre que hi ha tres llistes independents (Ogassa, Planoles i Sant Pau de Segúries).

Per altra banda, tal i com va avançar aquest mitjà ahir, ja hi ha dos alcaldes per la via ràpida. És el cas de Josep Coma a Molló i d'Esteve Perpinyà a Pardines ja que CiU i ERC han estat les úniques llistes als respectius municipis.

Convergència i Unió (CiU)

El 2007 va presentar 18 llistes (a tots els municipis menys a Pardines) i enguany manté la xifra. Curiosament, la xifra de cares noves suposa la meitat (9), la meitat que dels candidats que repeteixen.

Dels vuit alcaldes de la federació en repetiran quatre: Marc Prat (Ribes de Freser), Paquita Pastoret (Vilallonga), Francesc Rossell (Toses) i Eudald Picas (Gombrèn). En canvi Josep Coma substituirà a Lluís Pairó a Molló, Jordi Simon a Manel Palau a Campelles (després de 28 anys d'alcalde), Anna Colomer a Jaume Busquets a Setcases i Jeroni Marín a Eva Salmerón (que finalment encapçalarà una llista independent) a Planoles.

Repetiran l'intent del 2007 d'accedir a l'alcaldia Daniel Birba (Camprodon), Jordi Munell (Ripoll), Jordi Vergés (Vallfogona), Imma Constants (Queralbs) i Xavier Aulinas (Queralbs). La federació ha recuperat Raimon Traver com a candidat després de ser-ho el 2003 mentre que les novetats són Josep Llimós a les Llosses, Josep Palos a Sant Pau de Segúries, Joan Manso a Campdevànol i Llorenç Rigat a Llanars.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

El 2007 va presentar 15 llistes (quatre de les quals d'associades) i enguany n'han fet una menys. Mentre han fet candidatura a Vilallonga -no n'havien fet mai- i a Campelles i Setcases per segona vegada, no han repetit les de Molló, Sant Pau, Queralbs i Planoles -en aquest cas la llista ha estat l'embrió de Gent per Planoles-.

Ja han confirmat que repetiran els quatre alcaldes: Esteve Perpinyà (Pardines), Teresa Jordà (Ripoll), Maria Carme Freixa (Vallfogona) i David Serrat (les Llosses). A més, han anunciat tres candidats més, Sergi Albrich per Sant Joan, que substituirà a l'exalcaldessa Elisabet Regué, Helga Pujol per Campdevànol i Rosa Busquets per Setcases. Per altra banda Maria Perramon serà l'aposta dels republicans per intentar trencar la majoria absoluta de Marc Prat a Ribes.

Per altra banda a Ogassa es presentaran en coalició amb els Independents per Ogassa amb Josep Tremps com a candidat mentre que a Campelles tindran una llista associada (Units per Campelles-AM) encapçalada per Antoni Arqués. Xavier Collboni repetirà com a candidat de la llista de Camprodon (+ Camprodon-AM), Ramon Cortina a Gombrèn mentre que Xavier Sala Moret serà el cap de llista de Vilallonga. Joan Pol Purra serà el cap de llista de Toses.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

Fa quatre anys va formar 13 llistes (nou associades a través de la fórmula Progrés Municipal) i enguany la xifra ha caigut a 10. Ja han confirmat que repetiran quatre dels alcaldes -Esteve Pujol a Camprodon, Núria López a Campdevànol, Ramon Roqué a Sant Joan i Genís Coll a Queralbs- així com Enric Pérez a Ripoll.

Per altra banda Carlos Fernández i Joan Dordas tornaran a encapçalar les llistes associades de Setcases i Campelles respectivament. En canvi no repetiran llista ni a Sant Pau de Segúries -on tenien l'alcaldia- ni a Ribes de Freser.

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV)

La formació ecosocialista acabarà fent tres llistes, una menys que el 2007. Tot i els problemes a l'hora de tancar els caps de llista, especialment a Campdevànol, al final només deixarà de fer "l'experiment de les Llosses". Els candidats seran Joan Baz (Ripoll), Andreu Acosta (Campdevànol) i Eva Rossell (Ribes de Freser) -els tres són cares noves substituint a Carme Brugarola, Ferran Martínez i Josep Rossell respectivament. El seu repte és intentar mantenir (o superar) els actuals quatre regidors i un conseller comarcal.

Partit Popular (PP)

El 2007 els populars van tancar tres llistes –dos de denominades “fantasma”- i no van aconseguir representació enlloc. Enguany s'estrenaran per primera vegada a Sant Joan de les Abadesses amb Pau Romero mentre que Ricard Morer serà el candidat de Camprodon. A Ripoll Jaume Teixidó substiturà a l'ara independentista Pere Munell mentre que David Resplandi, tot i ser anunciat com a candidat a Campdevànol, va fer marxe enrera al cap de 12 hores per suposades amenaces. També presenten un candidat a Toses.

Candidatura d'Unitat Popular (CUP)

La formació de l'esquerra independentista va participar el 2007 per primera vegada en unes municipals a la comarca amb llistes a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Després de no obtenir regidor enguany han descartat repetir la de Ripoll, tampoc en faran a Campdevànol com havia sonat mentre que el cap de llista santjoaní, Pere Villanueva, repetirà al capdavant de la candidatura.

Independents

Fa quatre anys només hi havia dues llistes d'independents que no estiguessin associades a cap partit –Llanars i Ogassa- i ambdues van aconseguir l'alcaldia. L'alcalde llanarenc, Esteve Costa, tornarà a presentar-se. En canvi, l'històric batlle d'Ogassa, Ramon Tubert, fa mesos que va anunciar que es retirava de la política municipal després de 20 anys d'alcalde i vuit de regidor. A Ogassa l'independent Josep Tremps encapçalarà una coalició entre IpO i ERC.

També hi haurà agrupacions d'electors a Planoles -Gent per Planoles agrupa l'actual alcaldessa de CiU i l'oposició de la llista associada a ERC- i a Sant Pau (Units per Sant Pau) amb Gerard Soler.

Plataforma per Catalunya

La formació de Josep Anglada, amb Xavier Fernàndez com a candidat per Ripoll, serà per primera vegada en unes eleccions municipals al Ripollès.

Pagesos per la Dignitat Rural Catalana

El regidor no adscrit Ramon Perarnau serà a les municipals de Campdevànol amb aquest partit pagès creat per les passades eleccions al Parlament.



Partits
 Llistes 2007Candidats confirmatsNo repetiranRepetiran
CiU 18 18 9 9
ERC-AM 15 14* 4 7
PSC-PM 13 10 1 6
ICV-EUiA-EPM 4 3 4 3
CUP 2 1 1 0
PP 3 4 3 0
Independents 2 3* 1 0
PxC 0 1 0 0
PDRC 0 1 0 0
* IpO i ERC aniran coaligats a Ogassa
 
Municipis
 Llistes 2007Candidats confirmatsNo repetiranRepetiran
Campdevànol 4 5 3 1
Campelles 2 3 1 1
Camprodon 4 4 2 2
Gombrèn 3 3 1 2
Les Llosses 4 3 2 2
Llanars 2 2 1 1
Molló 2 1 2 0
Ogassa 3 2 2 1
Pardines 2 1 1 1
Planoles 2 2 2 0
Queralbs 3 2 1 2
Ribes de Freser 5 3 4 1
Ripoll 6 6 3 3
Sant Joan de les Abadesses 4 5 2 2
Sant Pau de Segúries 3 2 2 1
Setcases 2 3 1 1
Toses 3 4 2 1
Vallfogona de Ripollès 2 2 0 2
Vilallonga de Ter 1 2 1 1

Campdevànol

CiU: Joan Manso serà el nou cap de llista en substitució de Joaquim Serrador, candidat el 2007.

PSC: Núria López ja ha oficialitzat el que era un secret a veus, que es tornarà a presentar per intentar revalidar l'alcaldia.

ICV: Ferran Martínez i Eva Martínez, regidors des de 2007, no repetiran enguany al capdavant de la formació ecosocialista que finalment encapçalarà Andreu Acosta.

ERC: La jove Helga Pujol és l'aposta d'ERC per oblidar un Ramon Perearnau que va aconseguir l'acta de regidor i poc després va ser expulsat per no seguir les directrius del partit.

PDRC: Ramon Perearnau, regidor no adscrit (expulsat d'ERC) i posteriorment expulsat de l'equip de govern, encapçalarà una inèdita llista pagesa.

Campelles

CiU: Manel Palau, després de set legislatures com a alcalde, passa el relleu al capdavant de la llista nacionalista al jove Jordi Simon.

IpC-PM: Joan Dordas repetirà com a candidat de la llista associada als socialistes.

UpC-AM: Antoni Arqués serà el candidat d'aquesta llista associada a ERC després de dues legislatures sense candidatura republicana.

Camprodon

PSC: Esteve Pujol optarà a revalidar l'alcaldia per cinquè mandat.

CiU: Daniel Birba intentarà, a la segona, trencar la majoria absoluta del PSC.

ERC: Xavier Collboni és l'únic regidor republicà, ara repetirà al capdavant d'una llista associada (Més Camprodon-AM).

PP: Ricard Morer, empadronat a Molló, substituirà Maria Antonia Blasco al capdavant de la llista dels populars.

Gombrèn

CiU: L'alcalde Eudald Picas optarà a un quart mandat.

ERC: Ramon Cortina repetirà al capdavant de la llista republicana.

IpG-PM: Flora Badosa va ser l'única integrant d'una llista associada al PSC que no va obtenir representació. Ara l'única candidata serà Dolors Aurora Hermoso.

Les Llosses

ERC: L'alcalde David Serrat serà el candidat a la reelecció.

CiU: Josep Maria Pujals va ser el cap de llista el 2007, i enguany el substituirà Josep Llimós.

IpG-PM: Jorge Montecino va ser l'únic integrant d'una llista associada al PSC que no va obtenir representació. Ara l'única candidata serà Adela Manubens.

ICV: Aina Subiràs va encapçalar la llista dels ecosocialistes que es va presentar per primera vegada i sense èxit. Enguany no es tornarà a fer la candidatura.

Llanars

IpL: Esteve Costa intentarà revalidar l'alcaldia assumida fa quatre anys.

CiU: L'exalcalde Francesc Solé va ser el candidat el 2007, ara el substituirà Llorenç Rigat, número 2 fa quatre anys.

Molló

CiU: Pep Coma substiturà Lluís Pairó després de vuit anys al capdavant del consistori

IpM-AM: Josep Hereu va ser el candidat de la llista associada a ERC que enguany no es repetirà.

Ogassa

IpO: L'històric Ramon Tubert ha anunciat que es retira de la política. Els Independents han decidit concórrer conjuntament amb ERC amb Josep Tremps com a candidat.

CiU: L'exalcalde Xavier Aulinas va ser el candidat el 2007 i enguany repetirà.

ERC: Pòlux Lluch no serà cap de llista dels republicans -que es presenten amb IpO- després de dues legislatures.

Pardines

ERC: Esteve Perpinyà ja ha confirmat que optarà a un tercer mandat com a alcalde.

IpP-PM: Eudald Puig és l'únic regidor de la llista associada al PSC que aquest 2011 no es repetirà.

Planoles

CiU: Josep Fernàndez va ser el candidat el 2007 però va haver de dimitir per presumptes irregularitats administratives que el van dur a la presó. L'actual alcaldessa, Eva Salmerón, tampoc es presentarà en fracassar l'intent de crear una llista unitària. CiU primer va apostar per Pura Bover tot i que finalment el candidat serà Jeroni Marín.

IpP-AM: Roger Peñaroya va ser el cap de llista d'una llista associada a ERC que va obtenir dos regidors però ara serà el número 2 de Gent per Planoles.

GpP: L'alcaldessa Eva Salmerón i el cap de l'oposició Roger Peñarroya encapçalaran la llista independent Gent per Planoles.

Queralbs

IpQ-PM: Genís Coll optarà a revalidar l'alcaldia.

CiU: Immaculada Constants és l'única regidora de CiU i repetirà enguany com a cap de llista.

Independents-AM: Francesc Palomera va encapçalar una llista que no va obtenir representació i que enguany no es repetirà.

Ribes de Freser

CiU: Marc Prat intentarà revalidar l'alcaldia assolida l'any 2007.
 
ERC: Joaquim Aragall, candidat el 2007, va deixar la regidora i el partit. El seu substitut, Joan Vilaplana, ja va anunciar que no es presentaria. Finalment la candidata serà la directora del SES Joan Triadú, Maria Perramon.

IpR-PM: Francesc Paret ha anunciat que no repetirà com a candidat. Els socialistes no faran llista.

ICV: Eva Rossell succeirà el seu pare Josep al capdavant de la llista dels ecosocialistes.

PP: Moisés Ruiz va encapçalar una “llista fantasma”. Els populars no tenen la vila ribetana com una de les prioritats per enguany.

Ripoll

CiU: Jordi Munell repetirà per segona vegada com a candidat per intentar trencar el govern d'esquerres.

ERC: Teresa Jordà optarà al seu tercer mandat com a alcaldessa i és cap de llista per quarta vegada consecutiva.

PSC: Enric Pérez serà candidat per segona vegada amb l'objectiu de superar la més que probable bipolarització de les eleccions.

ICV: L'exregidora Carme Bruguerola va anunciar després de les eleccions que no es tornaria a presentar i el segon al 2007, Joan Baz, assumirà el relleu.

PP: Jaume Teixidó intentarà que els popular tornin al consistori després de 12 anys d'absència. L'anterior cap de llista, Pere Munell, va fer el salt a Reagrupament.

CUP: Els independentistes no faran llista després dels mals resultats el 2007 amb Toni Cussó al capdavant.

Plataforma per Catalunya: La formació de Josep Anglada ha anunciat que es presentarà per primera vegada a la comarca i ho farà amb Xavier Hernàndez com a cap de llista.

Sant Joan de les Abadesses

PSC: L'alcalde Ramon Roqué ja ha anunciat el que tothom sabia: que es presenta a la reelecció.

ERC: Sergi Albrich (número 4 el 2007) substituirà Elisabet Regué com a cap de llista després de fer el mateix com a regidor a mitja legislatura.

CiU: Gerard Costa no repetirà com a candidat i el substituirà Raimon Traver, número 3 fa quatre anys..

CUP: Pere Villanueva, cap de llista el 2007, finalment repetirà enguany.

PP: Els populars faran enguany llista per primera vegada a la història i l'encapçalarà Pau Romero.

Sant Pau de Segúries

PS-PM: L'alcalde Joan Solà no optarà a la reelecció i no es farà llista associada al PSC.

CiU: L'exalcalde Bartomeu Sau va ser el cap de llista del 2007. Enguany el candidat serà Josep Palos.

ERC: Xavier Tolaguera va encapçalar la llista dels republicans que no va obtenir representació. Sense notícies si repetirà.

Setcases

CiU: Enric Miquel Bassagañas va ser el cap de llista dels nacionalistes però finalment Jaume Busquets va ser l'escollit com a alcalde. Enguany encapçalarà la candidatura Anna Colomer.

IpS-PM: Carlos Fernández es tornarà a presentar al capdavant de la llista associada al PSC.

ERC-AM: Els republicans faran llista per segona vegada a la història i l'encapçalarà Rosa Busquets.

Toses

CiU: Francesc Rossell –que ha estat alcalde en quatre legislatures tant amb CiU com amb el PSC- optarà a un cinquè mandat.

ERC: Bonaventura Coch va obtenir al capdavant dels republicans dos regidors. Ara el cap de llista serà Joan Pol Purra.

IMT-PM: Victor Moreno va encapçalar una llista associada als socialistes que no va obtenir representació. Ara l'únic candidat serà Pere Camprubí.

Vallfogona de Ripollès

TpV-AM: Maria Carme Freixa optarà a revalidar per tercer mandat l'alcaldia encapçalant la llista associada a ERC.

CiU: Jordi Vergés també repetirà com a candidat dels nacionalistes per intentar recuperar una alcaldia que van ostentar entre 1987 i 2003.

Vilallonga de Ter

CiU: Paquita Pastoret és l'alcaldessa des de 1999 i fa quatre anys va encapaçalar l'única llista que es va presentar. CDC va anunciar que repetiria i tot i que va dir que no estava clar al final ho ha confirmat.

IDVT-AM: Per primera vegada hi haurà una llista associada a ERC encapçalada per Xavier Sala Moret.