10 anys en plena forma

El JAS celebra el seu desè aniversari congregant 800 persones per veure la Iaia, Sanjosex i Txarango

Arnau Urgell/Eudald Rota
17 d'abril del 2011
Sanjosex va ser el cap de cartell del concert.
Sanjosex va ser el cap de cartell del concert. | Eudald Rota/Quimera.cat
Sanjosex va ser el cap de cartell del concert. Foto: Eudald Rota/Quimera.cat

10 anys no es fan cada dia. I menys si es tracta d'una entitat juvenil que ha d'afrontar el sempre difícil relleu generacional. El Jovent Actiu Santjoaní, el famós JAS, l'ha fet amb naturalitat i una dècada després de néixer està en plena forma.

Per celebrar-ho van organitzar un concert “fora de temporada”. Quan encara queda mig any per la tradicional cita de l'Entrevoltes, el pavelló es va omplir amb 800 persones per escoltar la Iaia, Sanjosex i Txarango. Era segurament una aposta arriscada –sobretot per l'estil de música dels dos primers grups- però la jugada va sortir rodona. Abans de les cançons va ser el torn d'un sopar que va reunir uns 250 comensals i de veure un Madrid-Barça que va servir per tal que els blaugranes certifiquessin el primer gran títol de la temporada.

Quan les dotze ja havien tocat van aparèixer els vigatans la Iaia. Un projecte que s'autodenomina “orgànic, canviant i dinàmic” i que lidera el jove Ernest Crusats. Després de guanyar el Sona 9 van poder viure el seu primer gran concert a la comarca –n'havia fet un a Ripoll amb família- per constatar que és un grup de futur i amb una parròquia de fans petita però entregada.

Sanjosex va mostrar que és un grup plenament consolidat i cada vegada més conegut entre el gran públic després del gran disc Al marge d'un camí . El bisbalenc Carles Sanjosé, que havia estat a Ripoll un parell de vegades en el darrer any, es va saber adaptar plenament a un escenari a priori poc propici per demostrar que és un autència “animal salvatge” de l'escena catalana. El punt i final del concert el van posar els sempre festius Txarango que continuen en el núvol del seu viatge a Clownia .

A la vila més piuladora del Ripollès, el concert –sobretot la prèvia- ha tingut una segona vida a Twitter. L'etiqueta #JAS10anys ha registrat més de 70 tuits les darreres 24 hores.

La Iaia va mostrar que és un grup de futur. Foto: Eudald Rota/Quimera.cat

Galeria de fotos del concert (Eudald Rota/Quimera.cat)

#JAS10anys a Twitter