El català, en bona forma

És la primera llengua pel 77% dels habitants del Ripollès, un 94% més que la mitjana catalana

Arnau Urgell
05 d'abril del 2011
Població
Població | Arnau Urgell
El català continua sent la llengua capdavantera al Ripollès. Foto: Arnau Urgell

El català manté una bona salut al Ripollès. Es denota al carrer i ho constata l'estudi Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010: dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Segons aquest informe, el 76,6% dels habitants de la comarca tenen el català com a primera llengua. Una xifra molt superior (un 94%) al 35% del conjunt del Principat, on el castellà és majoritari com a llengua inicial amb un 56%.

Respecte a les competències lingüístiques la xifra de ripollesos que entenen el català és similar a la mitjana catalana (95%). En canvi, és superior en el cas de saber-lo parlar (al Ripollès supera el 80% mentre que al conjunt del Principat se situa en el 77%) i d'escriure'l (més del 60% a la comarca). En aquest darrer camp fa quinze anys tot just se superava la xifra del 40%. En canvi, es considera que tots els catalans entenen, saben parlar i saben escriure el castellà.

El fet que el 77% dels habitants del Ripollès tinguin el català com a primera llengua el situa en la cinquena posició del rànquing comarcal. Només el superen la Terra Alta (89%), les Garrigues (82%), la Ribera d’Ebre (80%) i la Conca de Barberà (79%). En canvi, les comarques amb menys presència del català com a llengua inicial de la població són el Baix Llobregat (27%), la Val d’Aran (26%) –en aquest cas tenen l'aranès com a llengua pròpia- i el Barcelonès (26%). Si al conjunt de Principat la xifra és del 35%, en el cas de les Illes Balears puja fins al 53% i al País Valencià cau al 22%.