El llop s'estableix al Pirineu per quedar-s'hi

Un estudi detecta 13 exemplars entre el Ripollès i l'Alt Urgell tot i que sense evidències de reproducció

Arnau Urgell
04 d'abril del 2011
Llop
Llop | Fundació Fauna
El llop és al Pirineu per quedar-s'hi Foto: Fundació Fauna

El llop ja és definitivament entre nosaltres. Un estudi de la revista Quercus ha destacat fins a 13 exemplars en una àrea compresa entre el Ripollès i l'Alt Urgell. Tot i que encara no hi ha evidències de reproducció –només hi ha una femella- els autors de l'article consideren que tal i com està succeint en molts altres punts d'Europa el llop també s'acabarà reproduint a les nostres comarques.

Els llops –que es van extingir a Catalunya ara fa set dècades- es mouen principalment entre l'Alt Urgell i la Cerdanya així com el nord del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A la nostra comarca la primera constatació del retorn del llop data del 2005 quan es va trobar un cadàver d'un isard degollat a Fontalba, al terme de Queralbs. Les proves d'ADN van confirmar que l'atac era causat per un llop.

Després de les primeres confirmacions es va iniciar un seguiment mitjançant diversos mètodes d'observació, de rastreig i anàlisis genètics de mostres que han mostrat l'existència de fins a 13 exemplars diferents –en alguns casos detectats una sola vegada-. La genètica mostra que procedeixen dels Alps Marítims i no pas del nord-oest de la Península Ibèrica.

Curiosament, hi ha dades que demostren incursions puntuals cap al sud. En aquest sentit el 2010 es va constatar l'atac a bestiar del Moianès així com la presència a Osona l'hivern del 2007-2008.