L'Hospital de Campdevànol analitza com assumir una retallada del 9,6%

La direcció no descarta cap via per estalviar, des de reduir serveis a augmentar l'activitat privada i, fins i tot, un ERO

Arnau Urgell
01 d'abril del 2011
Hospital de Campdevànol
Hospital de Campdevànol | Arnau Urgell
L'Hospital de Campdevànol es prepara per la gran retallada. Foto: Arnau Urgell

L'Hospital de Campdevànol enllesteix aquest dia un autèntic sudoku. Com assumir la retallada imposada des del Departament de Salut i que suposarà una aportació d'1,2 milions menys que el 2010, o el que és el mateix, una reducció del pressupost del 9,6%.

A diferència dels hospitals de l'Institut Català de la Salut, que van presentar els seus plans ahir, la proposta que està elaborant la direcció del centre l'haurà d'aprovar primer el patronat. Joan Grané, gerent del centre hospitalari, explica que amb aquesta situació és evident “que hi haurà conseqüències”.

En aquest sentit hores d'ara, mentre s'enllesteix la proposta, no es descarta cap via per estalviar recursos, des de reduir qualsevol dels serveis –hores d'ara s'estan avaluant tots- que s'ofereixen fins a augmentar l'activitat privada –que sumada a la de les mútues suposa vora el 4%-. També admet que no es pot descartar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) i més tenint en compte que el 90% dels 230 treballadors són fixos. “Hi ha preocupació entre els treballadors ja que no existeix la mateixa seguretat laboral que temps enrere” ha afirmat tot destacant que la plantilla se l'ha informat en tot moment de la situació.

Grané recorda que l'Hospital de Campdevànol és un centre que des de fa temps ha apostat per l'eficiència. En aquest sentit algunes de les mesures menys traumàtiques que han assumit altres hospitals –no fer operacions a les tardes, no donar aigua en els menjars...- ja s'apliquen des de fa temps.

El gerent del centre hospitalari no vol posar data sobre quan s'anunciaran definitivament les mesures. En aquest sentit quan el patronat les aprovi caldrà que tinguin el vist-i-plau de Salut. Tot i això recorda que com més temps passi la situació serà més complicada ja que la retallada s'haurà d'aplicar concentrada en menys temps. Grané ha assenyalat que la retallada en altres centres és encara major i en alguns casos ha arribat del 12-13%.