«Ripollesos, ja el tenim aquí!»

Una multitud celebra la reobertura del Museu Etnogràfic de Ripoll després de 10 anys

Arnau Urgell
27 de març del 2011
Parlaments de les autoritats per celebrar la inauguració.
Parlaments de les autoritats per celebrar la inauguració. | Arnau Urgell
La inauguració del Museu va congregar mig poble. Foto: Arnau Urgell

“Ripollesos, ja el tenim aquí!”. Ramon Prat, regidor de Cultura ripollès, es va voler sentir Tarradellas per un dia –o Guardiola pels més joves i/o “futboleros”- i va emular l'expresident per anunciar la bona nova de la reobertura del Museu Etnogràfic de Ripoll.

I és que, com dirien els ara mediàtics Manel, “ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí”. L'equipament cultural, considerat el museu etnogràfic més antic del país, ha estat deu anys tancat. La reobertura aquest dissabte es va convertir en una festa popular amb els gegants, els grallers i els diables... però sobretot centenars de ripollesos, il·lustres o anònims, que no es van voler perdre l'oportunitat de ser els primers en veure el Museu. No en va, mentre les autoritats feien la passejada protocolària per les sales de can Budallers, centenars de persones s'apilotonaven a l'entrada per formar part del primer grup de cinquanta persones que el podria visitar.

A banda dels ciutadans de Ripoll, l'altra gran protagonista de la jornada va ser una alcaldessa de Ripoll que es va mostrar visiblement emocionada en acabar un discurs en el qual no va voler deixar d'agrair a totes les persones que n'han fet possible la reobertura. Abans però, havia tingut un gest amb els seus tres predecessors –ja tenia al costat Eudald Casadesús, en aquest cas com a delegat del Govern- fent pujar a l'escenari els exalcaldes Pere Jordi Piella i Jaume Camps. Teresa Jordà va destacar l'excel·lència d'un projecte que el farà ser en un futur seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya. A més, va recordar que el reobrien “amb la mateixa il·lusió” que Tomàs Raguer i els seus companys van fer-ho un ja llunyà 1929. Per la seva banda, Casadesús va recordar el “moment difícil” del tancament de l'antic museu ubicat a les golfes de la capella de la Congregació i va celebrar que al llarg d'aquesta dècada “la flama s'hagi mantingut viva”.

Gran festa però sense conseller ni ministre

El nou Museu de Ripoll ha suposat una inversió superior als 5 milions d'euros –segurament la major realitzada a la vila la darrera dècada- aportats tant per l'administració espanyola, la catalana com per la Diputació de Girona. Això va fer que l'acte inaugural comptés amb múltiples intervencions –a banda de Jordà i Casadesús, van parlar el subdelegat del Govern espanyol, Francesc Francisco Busquets; el director general de Transport Terrestre del Ministeri espanyol de Foment, Manel Villalante; el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma; i el diputat de Cultura de la Diputació, Roger Zamorano-.

En canvi, el conseller de Cultura –que estava convidat a l'acte- va optar per inaugurar una biblioteca a un barri de Sant Cugat i el ministre de Foment, José Blanco, també va declinar la seva assistència. Un fet que va contrastar amb la presència de bona part dels “homenots” de la societat ripollesa –representats pels quatre alcaldes de l'actual període democràtic- i d'autoritats de la resta de la comarca.

Jornada de portes obertes i entrada gratuïta durant un any



El Museu Etnogràfic farà una doble jornada de portes obertes el 9 i el 10 d'abril. A més, els ripollesos tindran entrada gratuïta el primer any de funcionament. La resta de visitants hauran de pagar 4 euros mentre que les famílies en pagaran 10. Tindran un descompte del 30% jubilats, grups de més de 30 persones, joves de 9 a 18 anys i els titulars del carnet jove. En canvi serà gratuït pels nens menors de 10 anys i pels aturats. Tampoc caldrà pagar el darrer diumenge de cada mes.

 Notícies sobre el Museu de Ripoll

 


Parlaments de les autoritats per celebrar la inauguració. Foto: Arnau Urgell

Les sales de can Budallers ja lluixen les peces del Museu Etnogràfic. Foto: Arnau Urgell

Teresa Jordà ha acabat el seu discurs emocionada. Foto: Arnau Urgell

Galeria de fotos

Inauguració del Museu de Ripoll, març 2011 (Arnau Urgell)

Últims preparatius per l'obertura, març 2011 (Adrià Costa)

Preestrena novembre 2010 (Arnau Urgell)

Visita d'obres maig 2010 (Arnau Urgell)

Visita d'obres abril 2009 amb el conseller Tresserras (Adrià Costa)