Rere els passos de Maragall

Camprodon i Sant Joan estrenen la primera ruta literària en motiu de l'Any Maragall

Arnau Urgell
21 de març del 2011
Pasqual Maragall va encapçalar la delegació de la família del poeta.
Pasqual Maragall va encapçalar la delegació de la família del poeta. | Arnau Urgell
Pasqual Maragall va encapçalar la delegació de la família del poeta. Foto: Arnau Urgell

Una ruta literària permet seguir des d'ara els rastres del poeta Joan Maragall a la comarca. L'itinerari –el primer de set que s'han creat arreu del país per celebrar l'Any Maragall- té dos nuclis: Sant Joan de les Abadesses –on va passar-hi els estius tant abans com després de casar-se amb Clara Noble- i Camprodon –on el poeta va fer-hi una estada el 1901 que va suposar el rellançament del municipi-.

Aquest dissabte la ruta –que està resumida en un llibret- es va estrenar amb una doble sessió als dos municipis. Hi van assistir, a banda de les autoritats locals, el director de la Institució de les Lletres Catalanes –Oriol Izquierdo- i una àmplia representació de la família Maragall, encapçalada per l'expresident Pasqual Maragall.

A Camprodon, la ruta recorre la plaça Doctor Robert –un dels punts de reunió dels estiuejants barcelonins de principis de segle-, el Monestir de Sant Pere i les fonts Nova i de Sant Patllari. L'alcalde Esteve Pujol va recordar que Maragall –juntament amb altres personatges com el Doctor Robert o Cèsar August Torres- van ajudar a posar el poble, molt destruït per les guerres carlines, al mapa. De fet, tal i com va assenyalar Oriol Izquierdo, la tasca del poeta i del seu entorn va ser fonamental per iniciar la posada en valor d'un monestir que avui en dia és un dels símbols turístics de la vila.

Retrobament amb les descendents del vailet que va fer cega la vaca

A Sant Joan, municipi on l'empremta maragalliana encara és més important, la ruta passa per set punts entre els quals l'antiga estació, Can Capell –casa d'unes ties del poeta- i la finca del carrer Major número 11 on Maragall hi passava els estius. Altres punts de l'itinerari són la plaça Major, els escenaris de la llegenda del Comte Arnau –el Monestir i el Palau de l'Abadia i, evidentment, la font del Covilar.

En aquest punt, Maragall va descobrir l'anècdota que li va permetre escriure el famós poema de “La vaca cega”. “D'un cop de roc llançat amb massa traça, / el vailet va buidar-li un ull, i en l'altre / se li ha posat un tel: la vaca és cega.” Precisament aquest dissabte el nét del poeta, l'expresident Maragall, es va poder retrobar amb la néta (Rosa Pujol), la besnéta (Elisabet Regué) i les rebesnétes de Joanot Pujol Begudà, aquell “vailet” que va buidar l'ull de la vaca Bonica.

Foto de família de les autoritats i la família Maragall. Foto: Arnau Urgell

Tríptic de la ruta (pdf)

Web de l'Any Maragall

Totes les notícies de l'Any Maragall al Ripollès







Galeries de fotos

Presentació de la Ruta Literària de Joan Maragall a Camprodon (Arnau Urgell)

Inauguració bust de Joan Maragall al Palau de l'Abadia (Arnau Urgell)

Inici de l'Any Maragall a Núria (Arnau Urgell)