La planta de triatge d'Orís, que donarà servei al Ripollès, costarà 20 milions

L'objectiu del projecte, que té un termini d'execució de 27 mesos, és minimitzar la quantitat de brossa que es llença a l'abocador

Redacció
17 de març del 2011
Miquel Aris, Josep M. Tost i Conxita Vernís, atenent els mitjans de comunicació, ahir.
Miquel Aris, Josep M. Tost i Conxita Vernís, atenent els mitjans de comunicació, ahir. | Consell Comarcal d\'Osona
Miquel Arisa, president del Consell Comarcal d'Osona, presentant el projecte de la planta d'Orís. Foto: CCO

El centre de tractament de residus d'Osona i el Ripollès, que es contruirà a Orís, costarà 20 milions d'euros i tindrà un període d'execució de 27 mesos -que inclou la redacció del projecte, l'execució de les obres i el període de proves-. Així ho va anunciar aquest dimarts el president del Consell Comarcal d'Osona Miquel Arisa, juntament amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR), Josep Maria Tost.

La construcció de la planta és conseqüència del protocol de col·laboració que l’any 2006 es va signar entre l’Agència de Residus, el Consorci per a la Gestió de Residus d’Osona i el Consell Comarcal del Ripollès per a la reducció dels residus que es dipositen a l'abocador d'Orís.

La planta de triatge té com a objectiu reduir la quantitat de tones de rebuig -la brossa que no es separa selectivament- que es tira a l'abocador. D'aquesta manera, es tractarà el 100% de la brossa provinent d'Osona i el Ripollès -en el cas de la nostra comarca només la fracció resta ja que la resta va directament a plantes de tractament-.

No hi haurà planta de compostatge a l'abocador de les Llosses

El Consell Comarcal del Ripollès, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya i el Consell d'Osona, han descartat la possibilitat –tal i com figurava en el conveni del 2006- de construir una planta de compostatge a l'abocador de les Llosses que tractés la matèria orgànica d'ambdues comarques. En aquest sentit es va considerar més viable i rendible situar-ho a Orís, on hi ha l'actual abocador i es construirà la planta de triatge.

En canvi, no es descarta la possibilitat de construir una planta de transferència a l'abocador clausurat de les Llosses. “Es tractarien d'uns grans compactadors per reduir el volum de paper, plàstic i vidre” explica Pérez. Es considera d'aquesta manera que es milloraria l'eficiència dels viatges a les diverses plantes de reciclatge en un context d'increment dels preus de transport.