El Consell insta als municipis a debatre sobre un nou model de gestió dels residus

Recorda que el 2012 hi haurà un nou concurs pel servei. Descarten construir una planta de compostatge a l'abocador de les Llosses

Redacció
02 de març del 2011
El Consell Comarcal considera que cal debatre sobre el futur model de gestió de residus.
El Consell Comarcal considera que cal debatre sobre el futur model de gestió de residus. | Arnau Urgell
El Consell Comarcal considera que cal debatre sobre el futur model de gestió de residus. Foto: Arnau Urgell

El Consell Comarcal, a través del seu president Enric Pérez, considera que els nous ajuntaments hauran d'iniciar quan es constitueixin un debat sobre el model de gestió dels residus al Ripollès. A banda de la necessitat de millorar l'eficiència de l'actual recorda que el 2012 hi haurà un nou concurs pel servei i, per tant, és una bona oportunitat per replantejar-lo.

En aquest sentit ha apuntat la necessitat “d'individualitzar encara més” el cost per municipi –per tal que cadascun trobi el model més òptim- i també per usuari (en la línia de l'ordenança de bon comportament ambiental de Ripoll). Enric Pérez ha recordat que a banda dels contenidors hi ha altres experiències “a tenir en compte” com el porta a porta de Sant Joan o els compactadors de Vallfogona.

No hi haurà planta de compostatge a l'abocador de les Llosses

El Consell Comarcal del Ripollès, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya i el Consell d'Osona, han descartat la possibilitat –tal i com figurava en un conveni- de construir una planta de compostatge a l'abocador de les Llosses que tractés la matèria orgànica d'ambdues comarques. En aquest sentit es va considerar més viable i rendible situar-ho a Orís, on hi ha l'actual abocador i es construirà la planta de triatge.

En canvi, no es descarta la possibilitat de construir una planta de transferència a l'abocador clausurat de les Llosses. “Es tractarien d'uns grans compactadors per reduir el volum de paper, plàstic i vidre” explica Pérez. Es considera d'aquesta manera que es milloraria l'eficiència dels viatges a les diverses plantes de reciclatge en un context d'increment dels preus de transport.

El president del Consell Comarcal es mostra totalment favorable a mantenir una política de residus conjunta amb Osona i no descarta ampliar-ho també a la Garrotxa.

Liquidacions positives als ajuntaments

En el consell d'alcaldes d'aquest dimarts es va aprovar la liquidació del servei de recollida d'escombraries del 2010. El balanç global ha estat favorable als ajuntaments amb un total de 30.000 euros. Pérez ha destacat que enguany les previsions hagin estat més ajustades que en altres exercicis i que pràcticament s'hagi clavat el cost real d'un pressupost global de 2,5 milions.