El Consell Comarcal aposta per continuar assumint la neteja de les lleres dels rius

Enguany s'han fet sis actuacions a través d'un conveni amb l'ACA per valor de 22.000 euros

Redacció
03 de febrer del 2011
El conveni de neteja de lleres ha permes invertir 22.000 euros.
El conveni de neteja de lleres ha permes invertir 22.000 euros. | ACN
El conveni de neteja de lleres ha permes invertir 22.000 euros. Foto: ACN

Aquest dimecres ha finalitzat la primera actuació de neteja de lleres de rius del Ripollès que el Consell Comarcal va assumir a través d'un conveni signat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Una descentralització que ha permès decidir des del territori quines actuacions de manteniment i conservació eren prioritàries executades pel Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEIR). El conveni, per valor de 22.000 euros, ha permès sis projectes a Campdevànol, Molló, Planoles, Ribes de Freser, Ripoll i Vallfogona de Ripollès.

El Consell Comarcal valora molt positivament l'experiència i pretén renovar-la. En aquest sentit el president Enric Pérez considera que el CEINR “coneix bé el territori” i, per tant, poden decidir millor on “cal actuar amb més immediatesa”. En el darrer mig any els treballs s'han realitzar al riu Freser al pas per Campdevànol i Ripoll, al clot de la Font Vella de Molló, al riu de Planès (Planoles), al Segadell al pas per Ribes i al torrent del Tornall de Vallfogona. Les aportacions de l'ACA serveixen per mantenir els boscos de ribera i les lleres netes, sobretot d’arbres morts o d'aquells que davant d’una avinguda poden produir problemes en ponts i passos, i que afavoreixen una millora dels hàbitats perquè s’hi puguin desenvolupar les espècies que hi viuen.

Per la propera anualitat des del CEINR es farà una proposta a l'ACA per tal que, segons les possibilitats, aporti el finançament. Les brigades forestals del propi organisme són les encarregades de dur a terme els treballs “tot i que si en un futur creixés el volum, es comptaria també amb les brigades de la Fundació MAP”, explica Pérez.

Tot i la valoració positiva el president de l'ens comarcal ha reconegut que les actuacions “s'han fet tard” i que tradicionalment “no s'ha actuat suficientment a les lleres”. Malgrat tot s'ha felicitat perquè “a partir d'ara, any rere any”, el Consell Comarcal podrà gaudir d'aquesta dotació pressupostària perquè “des del territori es prioritzi i s'executin les actuacions necesàries”.