Els dispositius electrònics, principal garantia per sobreviure a una allau

Els Bombers de la Generalitat van organitzar aquest dilluns un simulacre a Vallter

Redacció
25 de gener del 2011
Els Bombers van realitzar dilluns un simulacre a Vallter 2000.
Els Bombers van realitzar dilluns un simulacre a Vallter 2000. | ACN
Els Bombers van realitzar dilluns un simulacre a Vallter 2000. Foto: ACN

Els Bombers han posar a prova aquest dilluns en un simulacre a Vallter 2000 els recursos tècnics i humans per actuar en casos d'allau a la muntanya. En l'exercici, on hi ha participat 25 efectius, es parteix de la hipòtesi que cinc excursionistes han quedat atrapats sota la neu. Tres d'ells podran ser rescatats gràcies a dispositiu electrònics -anomenats ARVA i RECCO- que permeten als bombers localitzar els cossos sota la neu. Un gos de la unitat canina serà l'encarregat de trobar la quarta persona a través de l'olor que desprèn i una cinquena víctima mor, suposadament, en el sinistre. Els bombers insisteixen que els excursionistes han de dur dispositius electrònics que facilitin la localització.

Una allau és un dels fenòmens més perillosos que pot sorprendre els excursionistes que fan rutes a la muntanya. Per posar a prova els dispositius que tenen al seu abans els Grups de Rescat d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, s'ha organitzat un simulacre a les pistes d'esquí de Vallter 2000, a Setcases, on s'ha simulat una allau que deixa atrapats cinc excursionistes. 



És un sisè integrant del grup el que aconsegueix escapar i dóna l'avís als Bombers d'on ha succeït l'allau i dels companys que han quedat atrapats. En pocs minuts, els primers efectius arriben a la zona dels fets i encerclen la zona de perill. És en el moment de localitzar els cossos atrapats a la neu de la resta dels excursionistes quan els dispositius electrònics són molt important. 



El responsable de la unitat d'intervenció del simulacre, Jordi Martí, ha explicat que els Bombers tenen dos dispositius per trobar cossos colgats per la neu. Per una banda, els efectius usen l'Aparell de Recerca de Víctimes d'Allau (ARVA). Es tracta d'un dispositiu electrònic emissor-receptor de senyals de ràdio i que, si els esquiadors o excursionistes porten subjecte al pit, permet als bombers detectar on han quedat atrapats. 



Els Bombers tenen encara un altre aparell electrònic que els pot ajudar a trobar els cossos desapareguts en la neu. Es tracta del RECCO, un sistema de rescat que també han de dur a sobre els excursionistes. Són una espècie de pastilles que acostumen a dur incorporades botes o anoracs de muntanya i que reboten les ones de l'aparell emissor que duen els Bombers. Això els permet saber el punt on hi ha un cos enterrat per la neu. 



Martí ha destacat que és molt important que la gent que surt a fer pràctiques a la muntanya vagi equipada amb algun d'aquests aparells. "Els primers minuts són molt importants, si els mateixos companys els poden trobar gràcies a aquests aparells, millor", ha manifestat el responsable del simulacre. 



En el cas d'aquest simulacre, tres dels excursionistes duien aquests aparells i han pogut ser rescatats pocs minuts després de la suposada allau i han rebut l'atenció mèdica d'urgència al lloc dels fets.



El rastre de l'olor, bàsic per als gossos



El rescat es complica quan els excursionistes no duen cap d'aquests dos aparells electrònics. Al cos de Bombers de Catalunya hi ha actualment 12 guies canins que han ensinistrat els gossos per tal que els ajudin a trobar víctimes en casos, per exemple, d'allaus, desaparicions o esfondraments. 



La intervenció d'aquests gossos és essencial quan es tracta de saber si hi ha més cossos sota la neu. A través de l'exhalació i l'olor que emana del cos dels excursionistes enterrats, el gos és capaç de detectar el punt exacte on es troben. Per a aquest simulacre, els Bombers han enterrat un company sota la neu per posar a prova l'olfacte d'un dels gossos de la unitat canina. Pocs instants després d'arribar a la zona de l'allau, el gos ensuma l'entorn i s'atura en un punt on comença a bordar i desenterrar amb les potes. 



Efectius del GRAE s'hi desplacen i, efectivament, comproven que es veu un tros de roba i que hi ha una víctima atrapada. "El gos busca una font constant d'olor i quan la troba avisa al seu guia", ha manifestat el responsable del grup caní de recerca, Lluís Domingo. 



En aquest moment, els efectius del bombers -acompanyats d'un sanitari del mateix cos- es desplacen al lloc que els ha marcat el gos i comencen l'operació per desenterrar l'excursionista. Un cop l'han pogut rescatar, el desplacen en una llitera fins a la zona segura on l'infermer fa la primera revisió mèdica. 



Un altre element que fan servir els Bombers són les sondes, una espècia de pals allargats i prims que enfonsen en la neu i que, en cas de topar amb algun cos, els alerta que sota la neu hi ha alguna cosa. Gràcies a aquestes sondes, els Bomebers localitzen el cinquè excursionista que, en el cas del simulacre, hauria mort. "El gos no l'ha detectat perquè un cos sense vida no emana tanta olor", explica Domingo.



Risc d'allaus si neva



Malgrat fa setmanes que no neva al Pirineu gironí, el responsable del simulacre, Jordi Martí, ha explicat que si en els pròxims dies cau una nevada important augmentaria el risc d'allaus. Les baixes temperatures dels últimes dies ha fet que la neu que hi ha es glaci i, per això, si caigués neu nova podria no cohesionar bé amb les plaques de gel i desprendre's. El vent també és un factor que pot contribuir a generar una allau.



Per això, els Bombers insisteixen en la importància de consultar el Butlletí de perill d'allaus per saber el grau de risc i també consultar quin temps ha de fer. "Hem d'estar segur que durant l'excursió no ens enxamparà un canvi de temps", ha manifestat Martí que també recomana als excursionistes que escullin un itinerari "segur" i consultin el temps que ha fet els dies anteriors a la seva sortida.