El projecte de cuina centralitzada, aparcat

El Consell Comarcal abandona el projecte per crear una cuina comuna al polígon de Niubò (foto) per l'hospital i les escoles del Ripollès. Enric Pérez ho atribueix a la manca de disponibilitat pressupostària i al “rebombori” creat en transcendir la notícia

Arnau Urgell
12 de gener del 2011
El polígon de Niubò no acollirà, de moment, la cuina centralitzada. Foto: Associació Arç

El Ripollès no tindrà una cuina centralitzada ni a curt ni a mig termini. El president del Consell Comarcal, Enric Pérez, ha admès a ElRipollès.info que el projecte està totalment aturat. La iniciativa, que va transcendir el maig de 2009, pretenia ubicar al polígon de Niubò de Campdevànol un servei de cuina en fred per donar servei tant a l'Hospital Comarcal com a la major part d'escoles de la comarca.

Diverses causes expliquen que el projecte hagi quedat aparcat i tancat en un calaix. Per una banda, la manca de disponibilitat pressupostària. “Són uns mals moments per fer una inversió com aquesta” explica Enric Pérez per un projecte que hauria costat al voltant d'un milió i mig. Per una altra, l'Hospital de Campdevànol –el principal client potencial del servei- va decidir adequar els espais de la cuina actual. Però sobretot, un dels elements que han obligat a descartar la idea ha estat el “rebombori” generat quan es va fer públic el projecte.

En aquest sentit el president del Consell Comarcal admet un “cert recel” en el món educatiu. “Se'ns van posar el carro davant dels bous” afegeix Pérez que considera que la notícia va saltar a l'arena mediàtica “precipitadament” i això no va permetre realitzar un treball “a fons” per explicar les bondats del servei a la comunitat educativa.

Malgrat tot Enric Pérez continua pensant que el tema és “interessant”. “Qui comandi el Consell Comarcal la propera legislatura ho hauria de tornar a estudiar” afegeix. Tot i això, no assegura que el PSC ho incorpori als programes electorals de les municipals del proper maig.

Rebuig de les AMPA

En fer-se públic el projecte –que havia d'estar en funcionament a mitjans de 2010- la majoria d'associacions de mares i pares (AMPA) –que en alguns casos tenen delegat el servei de menjador escolar- van mostrar-se contraris a la cuina centralitzada. Destaca el cas del CEIP Joan Maragall que ha apostat per renovar les instal·lacions de l'escola i introduir progressivament als menús els productes ecològics i de proximitat.