Els últims pastorets de Ripoll de la temporada

Aquest dimarts 4 a les cinc de la tarda es torna a representar “El Naixement del Salvador o la redempció de l'esclau”

Redacció
04 de gener del 2011
Els Pastorets de Ripoll tenen 124 anys d'història.
Els Pastorets de Ripoll tenen 124 anys d'història. | Pere Orri
Els Pastorets de Ripoll tenen 124 anys d'història. Foto: Pere Orri

A Ripoll el Nadal és sinònim de pastorets. Aquest dimarts 4 de gener, a partir de les cinc de la tarda, es realitza la darrera de les representacions d'El Naixement del Salvador o la redempció de l'esclau, una obra que ja té 124 anys d'història. De la mà de la companyia la Teranyina, es va recuperar el 1982 i des d'aleshores s'ha representat ininterrompudament.

Els origens dels pastorets ripollesos es remunten al 1880 en el marc de l'Acadèmica Catòlica, més coneguda com la Lira. Van encarregar a dos socis del Centre Catòlic d'Olot –Antoni Molins i Ignasi Rubió- la confecció de l'obra El nacimiento del salvador o la redención del esclavo , una sarsuela en en castellà i vers. L'estrena no va ser fins al desembre de 1886 i tretze anys més tard, mossèn Josep Parer, vicari de la parròquia de Ripoll, es va encarregar de traduir-la al català.

La Guerra Civil va suposar el primer període sense pastorets ripollesos. Van tornar el 1939, això sí, en castellà. Primer a la Lira i, després del desnonament, al Teatre Comtal, es van mantenir sense interrupció fins al 1976. Aleshores es va produir un altre període sense aquesta representació nadalenca fins que el 1982 un grup de joves el van recuperar. La companyia la Teranyina ha estat l'ànima d'unes representacions que també compten amb la participació de la coral infantil els Follets, la societat coral la Flor de Maig i la Capella de Santa Maria.

Pastorets de Ripoll 2010 (Pere Orri)

Pastorets de Ripoll 2009

Pastorets de Ripoll 2008