Topada al ple de Campdevànol per la «politització» del consell de poble

CiU critica que el fins fa pocs dies secretari d'organització del PSC formi part de l'òrgan de participació i l'equip de govern recorda que ha dimitit per poder-ne formar part

Arnau Urgell
23 de desembre del 2010
Equip de govern i oposició van topar pel consell de poble.
Equip de govern i oposició van topar pel consell de poble. | Arnau Urgell
Equip de govern i oposició van topar pel consell de poble. Foto: Arnau Urgell

L'aprovació de la vintena de  membres que formaran part del consell de poble de Campdevànol no va estar exempta de polèmica. CiU, a l'oposició, va criticar en el ple d'aquest dimecres el que consideren una “excessiva politització” del que serà el primer organisme permanent de participació ciutadana a la comarca.

El regidor convergent Joan Manso va considerar que entre els candidats hi havia persones que no eren “representatius” del conjunt del poble. A més, va posar en dubte que tots s'haguessin presentat per pròpia voluntat i va suggerir que l'equip de govern els havia anat a buscar. Per tot plegat CiU va demanar deixar el punt sobre la taula i obrir un segon període de candidatures.

Les paraules de Manso van indignar als membres de l'equip de govern. “No m'ho puc creure” va afirmar l'alcaldessa Núria López que va considerar que no era qui “per decidir qui és representatiu segons l'esquema de poble” dels convergents. Ferran Martínez, tinent d'alcalde per ICV, va qualificar “d'increïble” que s'afirmés que hi havia persones que no s'havien presentat autònomament. A més, va reptar Manso a dir-ho directament als interessats així com denunciar la llista de persones “polititzades”.

En el torn de rèplica el regidor nacionalista va dir que no faria una llista dels candidats que no considerava adequats però va centrar la crítica en la figura de José Palomo. Palomo –que representarà al consell de poble l'àmbit del món rural com a president de la Societat de Caça- era fins fa dues setmanes secretari d'organització del PSC de Campdevànol. López –tal com va confirmar posteriorment l'interessat, que també era a la sala de plens- va explicar que havia dimitit del càrrec per poder formar de l'òrgan de participació.

Finalment, el punt va tirar endavant amb els sis vots de l'equip de govern i els cinc "no" dels regidors de CiU.

Els càrrecs orgànics no en poden formar part

L'alcaldessa va defensar que l'elecció de José Palomo complia amb el reglament del consell de poble. En aquest sentit a l'hora d'escollir-ne els membres cal que no siguin regidors, hagin format de les llistes electorals de la legislatura en curs o siguin càrrecs orgànics en un partit polític -Palomo ja havia dimitit-.


L'òrgan de participació deliberarà sobre qüestions d’interès municipal en un procés tutelat per Narcís Pou, un tècnic de participació de la consultora Neopolis. Després de la seva constitució la tasca de l'organisme consistirà en emetre veredictes, realitzar propostes de millora, assessorar-se sobre els temes tractats i autorganitzar-se com a organisme independent. Un dels primers punts que haurà d'abordar serà el de la Llei de barris.