CiU aconsegueix el doble objectiu: fer el ple al 19 i superar el 50%

CiU ajuda des del Ripollès a la gran victòria de Mas. El PSC i ERC perden més de 1.000 vots i el PP esdevé quarta força. Solidaritat irromp al Parlament superant a ICV a la comarca. A Girona: CiU 9, PSC 3, ERC 2, PP 1, ICV 1 i SI 1

Redacció
28 de novembre del 2010
Votants a l'escola Vedruna de Ripoll.
Votants a l'escola Vedruna de Ripoll. | Arnau Urgell
Votants a l'escola Vedruna de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Victòria incontestable de Convergència i Unió (CiU) al Ripollès. Els nacionalistes han revalidat els triomfs als 19 municipis –era un dels objectius- així com superar la barrera del 50% de vots (que no assolien des del 1999). CiU ha aconseguit un total de 6.982 sufragis (400 més que quatre anys enrere) que han suposat un 51%.

Si els convergents han crescut notablement, el PSC i ERC han patit una derrota de gran magnitud. Els socialistes han perdut 900 sufragis passant d'un 20 a un 13,5% (mai fins ara havien baixat del 18%). Esquerra, per la seva banda, s'ha deixat fins a 1.000 vots en quatre anys. Una caiguda del 17,6% a només el 10,4% i que els retorna als resultats de 1992.

El PP, per la seva banda, han aconseguit créixer en sufragis (una cinquantena) i, sobretot, assolir la quarta plaça per la caiguda d'ICV. Els ecosocialistes han passat de 837 a 562 vots i han perdut un 2% dels sufragis. De fet, la tercera pota del tripartit ha passat a la comarca de quarta a sisena força per la irrupció de la Solidaritat de Joan Laporta. La nova formació independentista ha aconseguit 596 sufragis i un 4,4% dels vots contribuint a l'escó de Toni Strubell.

Finalment, entre els extraparlamentaris destaca els 401 vots de la racista Plataforma per Catalunya (2,9%) mentre que el gran fracàs ha estat el Reagrupament de Joan Carretero amb només un 2% de vots. Ciutadans ha passat de 18 a 139 sufragis i un 1% dels vots.

"Majoria absoluta" en 15 municipis

CiU no només ha aconseguit la victòria a tots els municipis sinó que en 15 dels 19 ha obtingut "majoria absoluta" superant la barrera del 50%. Destaca el 70% de vots a Setcases i el 67% de Queralbs. En quatre municipis més (Campelles, Llanars, Toses i Vilallonga) els nacionalistes han tingut més del 60% de sufragis.

En tres municipis governats pel PSC -Camprodon, Sant Joan i Campdevànol- CiU es queda entre el 45 i el 50% així com a Planoles. Destaca que a Ripoll Convergència ha obtingut el 50,2%.

A Girona victòria de CiU molt clara i tres diputats ripollesos

A la demarcació de Girona la victòria de CiU ha estat claríssima amb 9 escons. El PSC ha passat de 4 a 3 mentre que ERC ha perdut la meitat dels diputats (de 4 a 2). El Partit Popular i Iniciativa han mantingut el seu representant mentre que destaca la irrupció de Solidaritat Catalana amb un escó.

Aquests resultats han permès que els tres diputats ripollesos hagin reeditat el seu escó. El que ho ha tingut més difícil ha estat Pere Vigo ja que en alguns moments s'atribuia un sol diputat als republicans. Esteve Pujol ha estat el darrer representant del PSC per Girona mentre que Eudald Casadesús no ha tingut cap problema per continuar al Parlament.

Un dels primer votants a les eleccions a Ripoll. Foto: Arnau Urgell