Condemnen a tres anys el detingut a Ripoll per transportar «sense papers»

L'acusat havia cobrat entre 200 i 250 euros per transportar quatre immigrants fins a l'Estat francès

per Redacció , 25 de novembre de 2010 a les 09:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Audiència de Girona ha condemnat Florian D. a tres anys de presó. Foto: ACN

L'Audiència de Girona va condemnar ahir a una pena de 3 anys de presó Florin D., l'home a qui els Mossos d'Esquadra van detenir a Ripoll quan pretenia creuar la frontera amb quatre immigrants amagats dins una furgoneta. La sentència no dóna cap mena de credibilitat a la versió que va explicar l'acusat durant el judici, i conclou que l'acusat va cobrar entre 200 i 250 euros a cadascun dels "sense papers" a canvi d'aconseguir-los una feina a França. Per això, el condemna per un delicte d'immigració clandestina. Els immigrants viatjaven amagats en condicions gairebé infrahumanes a la caixa del vehicle. Segons recull la sentència, la part de càrrega estava tancada amb clau des de fora i no tenia finestres.


Un cas de l'abril passat

El cas que s'ha sentenciat ara es remunta al 16 d'abril passat. Aquella nit, els Mossos d'Esquadra van detenir un home al peu de la carretera C-17 a Ripoll. L'acusat, que conduïa una furgoneta, pretenia creuar la frontera amb quatre immigrants "sense papers" amagats a l'interior de la caixa del vehicle. 
Durant el judici, el processat va negar tenir res a veure amb els fets. Florin D. va explicat que, aquella nit, havia accedit a conduir el vehicle per fer un favor a un amic, i que no sabia què transportava. El tribunal, però, no es creu aquesta versió i considera que el condemnat sabia amb certesa que a l'interior de la furgoneta hi viatjaven quatre immigrants irregulars procedents de l'Índia i el Pakistan. Segons recull la sentència, el mateix acusat els va cobrar entre 200 i 250 euros a cadascun a canvi de portar-los fins a l'Estat francès i, un cop allà, aconseguir-los feina.
L'Audiència també precisa que els immigrants viatjaven en condicions gairebé infrahumanes a la caixa del vehicle. La part posterior de la furgoneta estava tancada amb clau des de l'exterior i, com recull la sentència, els "sense papers" viatjaven "estirats o asseguts sobre les seves pertinences", ja que l'interior de la caixa "no tenia seients ni cinturons de seguretat i tampoc hi havia finestres, excepte una petita obertura que comunicava visualment amb la cabina".Parlar entre ellsA més, el tribunal també conclou que el condemnat sabia què transportava a la furgoneta. Entre d'altres, perquè els immigrants van parlar entre ells, i l'acusat "necessàriament els va haver d'escoltar parlar" enmig del silenci de la nit. A l'hora de condemnar-lo, la sentència també es basa en el fet que els Mossos d'Esquadra van trobar a Florian D. un sobre que contenia diners, i que formaven part del preu què havia cobrat als "sense papers" per transportar-los.


L'acusat s'enfrontava a una pena de 7 anys de presó, però a l'hora de dictar sentència el tribunal li imposa un subtipus atenuat del delicte d'immigració clandestina i el condemna a 3 anys. I és que, segons recull l'Audiència, Florian D. "va ser reclutat" per transportar els immigrants perquè gairebé vivia en la indigència, i això li permetria guanyar "una mica de diners extres".Per aquests motius, la secció quarta condemna Florin D. per un delicte atenuat d'immigració clandestina comès amb ànim de lucrar-se. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem espanyol.

 

Arxivat a:
Successos, immigració
Participació