La campanya encara el final allunyant-se de la comarca

Els partits mobilitzen les bases per omplir els mítings finals. Les previsions s'han complert i la campanya al Ripollès ha estat de baixa intensitat

Redacció
24 de novembre del 2010
La campanya encara la recta final al Ripollès.
La campanya encara la recta final al Ripollès. | Arnau Urgell
La campanya encara la recta final al Ripollès. Foto: Arnau Urgell

Després del no cara a cara –la prèvia s'ha allargat des del final del debat a sis de diumenge- la campanya inicia la recta final abans de la jornada de reflexió de dissabte. Els darrers dies per demanar el vot, l'atenció dels partits –també des del Ripollès- es concentra en l'esforç per fer demostracions de força als actes final. Un objectiu especialment visible en el cas de CiU i PSC que, amb un dia de marge, intentaran omplir el Palau Sant Jordi, l'autèntic “tòtem” de les campanyes electorals.

Ambdós partits saben que la seva imatge podria quedar tocada si no aconsegueixen fer petit el pavelló olímpic barceloní. Per aquest motiu les respectives maquinàries funcionen a ple rendiment per dur militància d'arreu del territori cap a la ciutat comtal. Des del Ripollès no faltaran els tradicionals autocars per donar suport als candidats, Artur Mas i José Montilla. El socialista, a més, comptarà amb el suport de dos pesos pesants del PSOE, Rodríguez Zapatero i Felipe González.

Per la seva banda Esquerra tanca la campanya a Vilablareix (el Gironès) amb la presència de Joan Puigcercós i Carme Capdevila –caps de llista per Barcelona i Girona respectivament-. En aquest cas els republicans no faran autobús com a l'acte central del Palau de la Música però es preveu desplaçar-hi una vintena de militants amb cotxes privats.

Campanya de baixa intensitat

Tal i com es preveia, la campanya al Ripollès ha estat de baixa intensitat. Sense la presència de presidenciables –a excepció de Joan Laporta, que va aprofitar el seu míting per repartir a tort i a dret- i amb poc debat entre els partits.

El principal punt de confrontació ha estat si el túnel de Toses és o no prioritari. El PSC ha acusat CiU de no apostar-hi prou mentre que els nacionalistes consideren “cínic” estar-lo prometent a cada campanya dels darrers 30 anys. La millora de la connexió amb la Cerdanya apareix en els programes d'ERC i PP mentre que Solidaritat i Reagrupament consideren que si el país fos independent ja estaria fet. Per la seva banda, ICV és l'únic partit que s'hi oposa i aposta per una petita variant a Ribes per treure el trànsit del centre.

En els actes de campanya CiU ha situat com un dels seus objectius un canvi en el sector educatiu per reduir el fracàs escolar. El PSC ha assenyalat la importància de fer reviure les colònies industrials i ERC en la feina feta en telecomunicacions i en la denúncia dels casos de corrupció. La presència del cap de llista del PP va servir per mostrar les receptes de sortir de la crisi –l'altre gran tema comú de tots els partits- mentre que ICV es va comprometre amb el Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Finalment, Solidaritat i Reagrupament –en aquest segon cas en precampanya- van situar la independència com l'única possibilitat per superar la crisi que afecta el país.

Pocs actes i més mercat

Els partits van plantejar una cursa electoral amb pocs actes. CiU va fer el seu acte central al mercat de Ripoll mentre que ha basat la seva campanya amb el denominat tour 19 per tal de trepitjar tots els municipis de la comarca. El seu cap de llista –tal i com ha passat amb els d'ICV i PP- ha fet una aparició puntual per fer una roda de premsa.

El PSC ha combinat la presència als mercats dels municipis grans amb l'aparició freqüent -fins a tres vegades- del seu cap de llista Joaquim Nadal. ERC ha fet una estratègia a mig camí dels altres dos partits grans, combinant mercats amb petits actes a municipis petits. En el seu cas el punt àlgid va ser a la precampanya amb un sopar amb Joan Puigcercós que va reunir més de 160 persones. En canvi, en els dies de campanya oficial, la cap de llista per Girona, Carme Capdevila, no ha fet acte de presència a la comarca.

Entre els extraparlamentaris destaca l'acte de Joan Laporta que va aplegar 180 persones al Comtal. Abans, a la recta final de precampanya, Joan Carretero havia fet dues aparicions quasi consecutives per presentar Reagrupament.