La bassa del Molí Petit de Sant Joan tornarà a omplir-se

La restauració del mur permetrà que l'aigua hi torni després de 40 anys

Redacció
18 de novembre del 2010
Els treballs de restauració permetran que l'aigua torni a la bassa.
Els treballs de restauració permetran que l'aigua torni a la bassa. | CEA Alt Ter
Els treballs de restauració permetran que l'aigua torni a la bassa. Foto: CEA Alt Ter

Després d'uns mesos d'obres, gràcies a l'ajuda de 10.000 euros de la Diputació de Girona i el Consorci Alba Ter, s'ha consolidat del mur de la bassa del Molí Petit. El Molí Petit era l'antic molí fariner del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Funcionava amb la força de l'aigua, la qual es desviava de la riera d'Arçamala fins a la bassa que hi ha just a costat de l'edifici del molí. A causa d'una riuada de l'any 1970, el canal que traslladava l'aigua fins a la bassa va quedar malmès. Des de llavors que la bassa ha restat seca i el mur que en retenia l'aigua estava en males condicions.
 
El CEA Alt Ter, gestors de la finca del Molí Petit, té com a objectiu la recuperació de la bassa com ecosistema aquàtic i del mecanisme hidràulic del molí. Amb aquesta intenció, durant la tardor, s'han fet obres de consolidació i impermeabilització del mur de la bassa. Aquestes obres han de permetre la retenció d'aigua a dins de la bassa.
 
Les següents obres previstes són la perforació d'un pou i la instal·lació d'un sistema de bombeig d'aigua alimentat amb energia solar. Un cop acabades aquests treballs es podrà mantenir una làmina d'aigua permanent a la bassa que recuperarà el ecosistema aquàtic perdut ara fa prop de 40 anys.
 El mur després i abans de la restauració. Fotos: CEA Alt Ter