Sis anys de presó pel jove de Campdevànol que va matar un camell a Figueres

Hi hagut acord entre la defensa i el fiscal

ACN
15 de novembre del 2010
L'Audiència de Girona ha condemnat a sis anys de presó Joan RP, el veí de Campdevànol de 29 anys que va matar el maig de 2009 un traficant de droga a ganivetades en un descampat de Figueres. Els fets van succeir quan l'acusat es va citar amb la víctima per comprar droga i aquest darrer es va negar a vendre-la-hi. Una baralla entre ambdós va acabar amb la mort del traficant a l'interior del seu cotxe. Abans del judici, el fiscal i la defensa han arribat a un acord i no ha calgut convocar el jurat popular. El tribunal ha dictat sentència de viva veu i han condemnat l'acusat d'homicidi, amb l'atenuant molt qualificat de drogoaddicció i la de reparació del dany.

Joan RP, que havia treballat com a professor al col·legi Bell-lloch, es va citar amb el seu camell per comprar-li droga. Tots dos van acordar trobar-se en un descampat situat a tocar de la via del tren de Figueres. Quan la víctima va arribar al lloc a cavall d'un Opel Astra, el campdevanolenc va entrar amb ell al cotxe per concretar la transacció de droga.
 
El camell, però, es va negar a vendre-li droga a l'acusat i tots dos van començar a barallar-se violentament amb el fatal desenllaç.


A conseqüència de les ferides d'arma blanc va rebre, el camell va morir dessagnat a l'interior del seu propi cotxe. La policia va detenir l'acusat poca estona més tard, i d'ençà d'aleshores es trobava ingressat a presó en espera del judici.



Durant tot el temps que ha durat el procés, Joan RP ha admès sempre haver mort el traficant de droga. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha explicat que en el moment dels fets el seu client "tenia una dependència gravíssima a la cocaïna".



Inicialment, el fiscal demanava una pena de dotze anys i mig de presó per homicidi, una demanda que l'acusació particular elevava fins a quinze anys. Finalment, però, el ministeri públic i la defensa han arribat a un acord i no ha calgut convocar el jurat popular. L'acte de conformitat s'ha celebrat aquest dilluns a primera hora del matí a l'Audiència de Girona.


Drogoaddicció i reparació del dany



Per això, l'Audiència li ha estimat una atenuant molt qualificada de drogoaddicció i una altra de reparació del dany. La sentència no inclourà responsabilitat civil, perquè l'acusat ja l'ha satisfeta abans no se celebrés l'acte de conformitat.



Carles Monguilod ha ressaltat que l'acord al qual s'ha arribat "és un bon pacte", ja que l'Audiència ha reconegut la forta dependència a la cocaïna que tenia el jove de Campdevànol. "Després que el meu client reconegués els fets el que anàvem a buscar eren atenuants; i penso que els hem pogut aconseguir, i que la sentència és adequada a la realitat del què va passar", ha conclòs Monguilod.