Dissabte de mercat electoral

Els partits centren els esforços en el graner dels votants indecisos aprofitant la compra setmanal

Arnau Urgell
14 de novembre del 2010
Esquerra fent campanya envoltada de globus socialistes.
Esquerra fent campanya envoltada de globus socialistes. | Arnau Urgell
Esquerra fent campanya envoltada de globus socialistes. Foto: Arnau Urgell

Si la campanya ha de servir per alguna cosa és per convèncer els indecisos. No en va, segons l'enquesta del CIS, hi ha una bossa del 35,3% que encara no té clar a qui votarà. Es tracta d'un percentatge només tres punts superior al del partit més votat –CiU- i que supera a la resta de forces polítiques. Per tant, poca broma.

En aquest context muntar grans mítings no surt massa a compte. Hi van els convençuts i costa omplir sales. Per tant, el recurs del mercat no falla. Això sí, suposa omplir els vilatans del municipi de torn amb propaganda de, com a mínim, tres o quatre partits.

Aquest dissabte a Ripoll es notava l'ambient electoral. El PSC hi tenia Joaquim Nadal – Polònia l'ha fet més popular que qualsevol campanya electoral- mentre que ERC passejava el seu diputat i exalcalde banyolí Pere Bosch. Bosch, conegut com “l'Inspector Gadget” en àmbits parlamentaris per la seva participació a la comissió del cas Palau, és molt poc conegut entre els ripollesos i això es notava a l'hora de repartir propaganda.

Mirant-t'ho des de la distància la sensació era que no resulta fàcil convèncer als passavolants. Fa uns dies, el líder de Reagrupament Joan Carretero, explicava que els havien engegat mentre repartien propaganda a Girona. “No ho van fer perquè fóssim independentistes, ho feien perquè no volien saber res de política”. Diagnòstic demolidor del doctor cerdà. Solució? Ja es veurà...

Si repartir pamflets amb les propostes no és fàcil, el globus entra millor. Ho han vist clar tant el PSC com Reagrupament i ràpidament es veien nens duent-ne tant de color vermell com de grana. Un globus era del partit que diu que “no tolerarà un referèndum independentista il·legal” i l'altre dels que des del Parlament volen proclamar la independència unilateralment. La mainada no entén de paradoxes polítiques.

Mentrestant CiU ha apostat fort en el primer dissabte de campanya per Ribes de Freser. Allà hi ha desplaçat els pesos pesants del partit a la comarca i han complementat el dissabte entre Ripoll, Campelles i Pardines. I és que els nacionalistes destaquen que faran campanya als 19 municipis. Intentar vèncer arreu i superar la barrera dels 50% de vots són els seus grans objectius.